TALAČKA KRIZA I 13 UHIĆENIH

HDZ-ovci na 'veselici', prosvjednici u 'marici'

30.03.2011 u 22:55

Bionic
Reading

Ironije li, zahvaljujući HDZ-u, posljednji u nizu protuvladinih prosvjeda u Zagrebu nije doživio debakl, ali jest nova privođenja šetajućih prosvjednika, a hoće li ih ubuduće spasiti sindikati protiv kojih također rogobore, znat će se u petak za kad je najavljen sljedeći prosvjed, ali u ponešto izmijenjenom izdanju

U srijedu je, naime, jedva 300-injak prosvjednika prvo izgubljeno i neorganizirano vrludalo gradom opraštajući se s vladom što čini i već više od posljednjih mjesec dana, a potom HDZ-ovcima priredilo rođendansko iznenađenje. Međutim, kao što je već zapaženo, što je broj prosvjednih šetnji veći, šetača je sve manje, a zlobnici bi opadajućem broju mogli odmah odrezati i svježe privedenih 13 prosvjednika, koji su završili u policijskoj marici ispred hotela Panorama gdje su se okupili HDZ-ovski 'dečki i cure' s Trešnjevke na veselici povodom rođendana toga gradskog ogranka vladajuće stranke.

Među tim, kako su ih počastili prosvjednici, 'HDZ-ovim nakazama' nije bilo šetačima najomraženije Jadranke Kosor, premijerke i šefice HDZ-a, čija je ostavka te raspisivanje izbora i dalje glavni zahtjev prosvjednika, ali jest dvojice njezinih ministara, vanjskih poslova i kulture, Gordana Jandrokovića i Jasena Mesića. Dok je prvi navodno prosvjednicima ponudio čašicu razgovora što su ovi odbili, i to valjda negdje dok je smišljao kako šmugnuti i izbjeći susret s njima jer mu lice na izlazu iz hotela nije odavalo zadovoljstvo neočekivanim gostima, drugi je pored istih uspio proći gotovo neopažen. Toliko o prepoznatljivosti njegovog ministarskog (ne)djelovanja.

Treba, doduše, reći da su prosvjednici dok je Mesić izlazio iz hotela, imali prečih briga, pokušavajući shvatiti zašto su specijalci koji su čuvali Panoramu kao utvrdu, priveli dvojicu njihovih kolega, među kojima i jednoga od koordinatora prosvjeda. Ubrzo je dio prosvjednika sjeo na pod ne bi li spriječio njihovo odvoženje u policijskim maricama, a poslije određenog testnog razdoblja policijske strpljivosti nakon što su prosvjednici odbili dići se i razići, talačka je kriza završila tako da se ranije privedenoj dvojici pridružilo još njih 11. Tvrdi policija u priopćenju, prosvjednici spominju 16. Kako bilo, privedene čeka prekršajna obrada, a policiju razmatranje jesu li sva njihova postupanja bila u skladu s pravilima posla i građanskim pravima kao kad je, primjerice, jedan od specijalaca povukao jednu prosvjednicu za kosu. Dok, recimo, pogrde i provokacije od strane HDZ-ovaca nisu bile povod za policijsko reagiranje, a prosvjedničko skandiranje jest.

Žestokih fizičkih obračuna, naime, nije bilo, ali je verbalnih okršaja jest, i to najviše s 'veselim' HDZ-ovcima s proslave u Panorami koji su (ne)sretno odabrali tajming za puš-pauzu ili odlazak kući. Dio njih je bio iživciran prosvjednicima, dok je dio bio presretan i ushićen što, eto, upravo pred tom gomilicom može pokazati jedan prst i ponosno im i hrabro iza štita specijalaca doviknuti da je HDZ-ovac. Ili HDZ-ovka. Uz određeni nedostatak tolerancije na obje strane, i primjetno visoku dozu arogancije te provociranja HDZ-ovaca, uslijedile su mnoge pogrde i oralna razračunavanja, a došlo je u par navrata i do naguravanja s policijom, no brzo je uslijedio poziv na 'mirne prosvjede'.

Premda je atmosfera u pojedinim trenucima pred Panoramom djelovala napaljeno, do zapaljenja ipak nije došlo, a ironije li, dakle, zahvaljujući HDZ-ovskom rođendanu ni do sagorijevanja prosvjeda. Naime, od okupljanja na Cvjetnom trgu, preko Trga bana Jelačića pa Praškom i potom šarajući Zelenim valom i postrance do Savske, a zatim do Jukićeve, izazivajući kraće prometne zastoje uz policijsku pratnju, okupilo se svega 300-injak prosvjednika. Broj se počeo osipati još kod Panorame, da bi ih do kraja prosvjeda na Trgu bana Jelačića ostalo 30-ak.

Ovaj se put nije išlo ni na zabranjeni Markov trg, niti pred HDZ-ovu središnjicu na Trg žrtava fašizma, ali su uz izmijenjenu rutu, parole, zastave i transparenti bili isti. Pozivi 'Svi na ulice!', 'Ajmo van iz birtije!', 'Kazališna publiko!' nisu bili dovoljni za debljanje prosvjedničkog tijela, a među poslovičnim parolama: 'Jaco, odlazi!' HDZ, lopovi, Hrvatsku ste prodali!' 'Ostavka!' 'Hoćemo izbore!', te standardnim zastavama protiv Europske unije i još standardnijim transparentima koji zazivaju pad vlade, kao novi izdvojio se tek omanji plakatić: 'Jaco, kroji svoje gaćice i krpice, a ne izborne jedinice!'

Je li interes građana za prosvjede pao zbog nezadovoljstva onima koji su prisvojili prosvjede ili je ovdašnja apatija beskrajna i vječna, pitanje je o kojem razmišljaju i mnogi od prosvjednika, ali nadaju se da tu nije i ne može biti kraj dok ne padne vlada. Novi bi zamah, smatra dio koordinatora facebook prosvjeda, mogao uslijediti u petak. Za tad je, naime, zakazan novi prosvjed čiju su najavu na Trgu bana Jelačića i prije početka prosvjeda na Cvjetnom, odradili predstavnici sedam sindikata i skupina organizatora facebook prosvjeda.

Spomenuta se sindikalno-facebook ekipa ogradila od Ivana Pernara, koji je dakako, bio među privedenima pred Panoramom, te Deana Golubića, jer su prepoznali da taj dvojac prisvaja prosvjede i iskorištava ih u privatne političke svrhe. Ističu da to neće dopustiti, a prosvjed u petak bit će prosvjed svih građana pa sve građane i pozivaju da im se pridruže, što su i kazali na održanoj konferenciji za novinare uoči prosvjeda u srijedu. Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić kazao je da su se udružili jer su prepoznali nezadovoljstvo građana, među njima i 'mladih koje ne smiju ostaviti same' te im najavio logističku potporu.

'Mi ne tražimo rušenje Vlade, već promjenu vlasti. Ovi prosvjedi ne bi trebali iznjedriti političke lidere, nego bi trebali predstavljati buđenje civilnog društva', poručio je jedan od koordinatora fejsbukovaca Roman Glas. Zajedno sa Stanićem poručili su da žele mirne prosvjede, bez eliminatornih elemenata poput Pernara i Golubića koji žele prisvojiti prosvjede. 'Ne trebaju nam vođe, ovo su prosvjedi svih građana, tražimo odlazak vlade i izbore odmah, a od vlasti referendum kojim će građani ubuduće moći odlučivati o prodaji državne imovine i tvrtki jer su one njihovo vlasništvo', poručili su 'Indijanci', uvjereni da će novi prosvjedi uspjeti, a svjesni valjda i sami da ovi dosadšnji konkretnoga ploda još nisu dali. Ipak poručuju: 'Nećemo se predati!'

Sukob policije i prosvjednika pred Panoramom

Policija silom privodi prosvjednike