Davor Filipović

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba: U stranku sam ušao kad sam postao docent, ja zastupam domoljubne vrednote

14.02.2021 u 14:54

Bionic
Reading

Gost emisije Nedjeljom u 2 je kandidat HDZ-a za zagrebačkoga gradonačelnika Davor Filipović. Što novo lice na političkoj sceni nudi Zagrepčanima, suradnja s Milanom Bandićem, moguće postizborne koalicije neka su od pitanja emisije.

Davor Filipović je rekao da se za gradonačelnika Grada Zagreba priprema već četiri godine radom u Gradskoj skupštini.

- U HDZ sam ušao 2014. godine i to nakon što sam postao docent na Ekonomskom fakultetu. Time sam riješio sva svoja egzistencijalna pitanja. Kad postanete docent, dobili ste stalni posao i možete se posvetiti akademskoj karijeri bez velikih pritisaka. U tom trenutku htio sam dati doprinos, mijenjati neke stvari na bolje i tada sam se uključio u HDZ. Htio sam izbjeći onu situaciju da netko kaže - e, tebi je to dala politika, tebi je to dala stranka. Ja sam sve napravio što sam trebao napraviti, odradio stvari prije nego sam se politički angažirao. Politička karijera ne isključuje akademsku karijeru. Svoja predavanja mogu obogatiti iskustvima koje sam stekao kroz politiku. Moji studenti mogu dobiti vrijednost više na temelju moga političkog angažmana, rekao je na HRT-u.

Istaknuo je kako je ušao u HDZ jer je to stranka kojoj svjetonazorski pripada. - Ne bih se osvrtao na ono što je bilo, nego se fokusirao na teme Zagreba. HDZ je narodnjačka domoljubna stranka, ja zastupam te vrednote, dodao je.

Naglasio je kako će HDZ na predstojećim lokalnim izborima dobiti većinu te da će postati gradonačelnik.

- Prioriteti su obnova grada i financijska konsolidacija grada, rekao je. Poznato je da sam već duže vremena upozoravao kako se gradskim financijama upravlja jako loše. Akumuliran je manjak u gradskom proračunu od milijardu i 300 milijuna kuna. Skoro 750 milijuna kuna dospjelih, a ne plaćenih obveza na kraju 2019. godine. Jasno je da se tu treba napraviti radikalan zaokret. Brz konsolidacije ne možete imati ni uspješnu obnovu grada. Fokusirat ćemo se i na druge izazove u Gradu Zagrebu, poput prometnih, socijalnih, obrazovnih i obuhvatiti u programu koji ćemo prezentirati u sljedećem razdoblju. Vjerujem da će to građani prepoznati i da ću postiti gradonačelnik Grada Zagreba, rekao je.

  • +2
Davor Filipović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje hoće li se zalagati za izgradnju bolnice u Novom Zagrebu, Sveučilišne bolnice, rekao je da je apsolutno za izgradnju te kako je u prethodnom mandatu osigurano 22 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije za projektnu-tehničku dokumentaciju kako bi se izgradila Nacionalna dječja bolnica. - Izgradnja Nacionalne dječje bolnice je prvi korak kako bi imali Sveučilišnu bolnicu. To će biti jedan od mojih prioriteta, istaknuo je

Što se tiče cjenika koliko bi završetak bolnice u Blatu koštao, rekao je kako se upravo radi studija izvodljivosti i misli da je radi jedna od najvećih konzultantskih firmi, te kad bude izračun gotov, onda će biti točan podatak. - Definitivno će gradnja Sveučilišne bolnice početi u mojem mandatu, dodao je. Jarunski most je za Davora Filipovića jedan od prioriteta. - U mojem mandatu pokrenut ćemo izgradnju Jarunskog mosta. On bi trebao biti dug oko 625 metara, a širok 40-50 metara. Nećemo samo raditi Jarusnki most nego ćemo rekonstruirati i Vrapčansku ulicu, Zagrebačke ceste na sjeveru i Jadranske avenije na jugu, rekao je.