PROVJERAVA I HND

HDZ od MUP-a traži očitovanje zbog 'blokade' Prevlake

30.09.2015 u 15:02

Bionic
Reading

Obavijen velom sumnje da je policija grubo zloupotrijebljena za stranačke interese SDP-a postavljanjem rampe i zabranom kretanja članovima HDZ-a te novinarima koji su jučer došli provjeriti gradi li se na Prevlaci izbjeglički kamp, HDZ je zatražio očitovanja Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) te Ravnateljstva policije, a pozvao je na reakciju i Hrvatsko novinarsko društvo (HND)

Od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića HDZ je zatražio službeno očitovanje o tome zbog čega je policija jučer na Prevlaci postavila rampu i zabranila daljnje kretanje članovima HDZ-a, a među njima predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i županu Dubrovačko - neretvanske županije Nikoli Dobroslaviću, brojnim novinarima te ostalim građanima.

HDZ podsjeća da su u Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, čl. 51. i 52. propisani razlozi zbog kojih policija može privremeno ograničiti slobodu kretanja i tvrde da jučer na Prevlaci nije bio ispunjen niti jedan razlog naveden u Zakonu.

'Samim time ostaje otvorena mogućnost da je jučer na Prevlaci zabranom kretanja članovima HDZ-a grubo prekršen Zakon, te da je policija zapravo 'stavljena u službu jedne stranke', odnosno SDP-a', piše glavna oporbena stranka u dopisu MUP-u, a pozvali su na reakciju i HND-a zbog toga što pristup Prevlaci nisu imali niti novinari.

S obzirom na to da je HND dužan štititi interes javnosti za istinitom i pravodobnom informacijom, ali i dignitet novinara, HDZ zanima hoće li to učiniti te reagirati na zbivanja na Prevlaci.

Predsjednik HND-a Saša Leković kazao je da im se po tom pitanju nije obratio niti jedan novinar koji je tamo bio, no poručio je: 'Provjerit ću razloge zaustavljanja članova HDZ-a i novinara, pa ako im je bio nezakonito onemogućen pristup reagirat ćemo'.

Iz MUP-a su najavili očitovanje, no nisu rekli i kada se to može očekivati dok se Ravnateljstvo policije još jučer očitovalo o toj temi. Podsjetimo, Hini je glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić (ali ne i tportalu usprkos opetovanom pokušaju da od nje dobijemo odgovor) kazala: 'To je slijepo crijevo. Tamo se radi policijska baza za policajce koji će raditi nadzor državne granice i to će biti do daljnjeg tako. Valjda su se ustrojavali kad je prolaz bio zatvoren'.

Na tom je tragu za Media servis prozborio i Ostojić za Media servis kazavši će HDZ dobiti odgovor na svoje pitanje u zakonskom roku: 'Istina je sljedeća: policijska baza na Prevlaci uspostavljena je upravo u vrijeme kad su se pojavili 'turisti' na Prevlaci. Iz jednostavnih razloga je bilo potrebno drugačije regulirati promet. Ne zbog njih niti smo znali da stiže ta 'turistička skupina'', rekao je ministar te dodao da je policija uspostavljala svoju policijsku bazu radi kontrole granice na južnom dijelu Republike Hrvatske.