ODLAGALIŠTE OTPADA

HDZ od Dobrovića traži hitnu sanaciju Karepovaca

02.02.2017 u 10:40

Bionic
Reading

Splitski HDZ u četvrtak je od ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića zatražio hitnu sanaciju odlagališta otpada Karepovac te da se to odlagalište, na kojem otpad osim Splita odlaže još 19 gradova, zauvijek zatvori, a uspostavi Regionalni centar za gospodarenje otpadom Lećevica.

"Tražimo da se odmah i bez odlaganja krene sa projektom sanacije odlagališta otpada Karepovac, na kojem se u ovom trenutku pored Grada Splita odlaže otpad iz još 19 gradova i općina. Dokumentacija za isto se još nalazi na odobravanju u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a građevinska dozvola istječe 25. travnja, do kada bi morali započeti svi radovi", navodi u priopćenju predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.

Ističe kako je krajnje vrijeme da nadležna tijela odobre taj projekt, kako bi se odmah mogao raspisati i provesti natječaj u vrijednosti 100 milijuna kuna, a ukoliko se to ne provede, upozorava, cjelokupna dokumentacija će propasti, za što će netko morati preuzeti odgovornost. Škorić podsjeća kako je projekt sanacije Karepovca usvojio sadašnji sastav Gradskog vijeća, prema projektu koji je HDZ-ova vlast prihvatila još 2005. godine.

Splitski HDZ se protivi zamislima o izgradnji sortirnice i kompostane, ili drugih pogona za obradu otpada na samom Karepovcu na kojem za to, tvrde, ne postoje nikakvi uvjeti niti za to ima ikakve potrebe, budući da već postoji sortirnica na drugoj lokaciji, a ujedno su sortirnica i kompostana planirani u Centru u Lećevici.

"Za HDZ i građane Splita jedini prihvatljiv smjer je sanacija i kompletno zatvaranje Karepovca zauvijek, uz uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Regionalnom centru za gospodarenje otpadom, koji je rješenje ne samo za Grad Split, već i za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju", ističu u priopćenju.