STRANKA USTRAJNA

HDZ ne razmišlja o nagodbi u slučaju Fimi media!

06.06.2012 u 13:35

Bionic
Reading

O mogućnosti nagodbe između HDZ-a i DORH-a u slučaju Fimi media prvi put se u javnosti čulo prije gotovo dva mjeseca, no i nakon današnjih napisa u medijima, odgovor iz HDZ-a je isti - o nagodbi se ne razmišlja

Prema pisanju Globusa, novo vodstvo HDZ-a na čelu s Tomislavom Karamarkom spremno je priznati manji dio krivnje i nagoditi se s Državnim odvjetništvom kako bi stranku spasili od političkog i financijskog bankrota. Naime, u Globusu su izračunali da bi stranka na suđenje mogla potrošiti i do 47,6 milijuna kuna  - 31,6 milijuna, koliko ih se tereti da su ostvarili kriminalnim radnjama u slučaju Fimi media i koje bi morali vratiti, sedam milijuna kazne ukoliko HDZ kao pravna osoba bude proglašen krivim, te čak do devet milijuna kuna, koliko bi morali platiti odvjetnike.

Prema pisanju tog lista, HDZ nagodbom želi izbjeći i političke posljedice koje bi mogli trpjeti, s obzirom da će nepravomoćna presuda biti donesena najvjerojatnije u proljeće sljedeće godine, gotovo istovremeno s održavanjem lokalnih izbora. Ukoliko želi postići bolji rezultat na lokalnim nego na parlamentarnim izborima, HDZ-u na čelu s Karamarkom zasigurno ne odgovara da u jeku izbora budu proglašeni krivima za pljačku državnih poduzeća. Isti scenarij mogao bi se ponoviti i krajem 2014. kada će se HDZ morati pripremati i za predsjedničke izbore. Tada se, naime, prema pisanju Globusa, očekuje potvrđivanje presude.

Kako bi izbjegli ovakve materijalne i nematerijalne troškove, u HDZ-u su navodno spremni pristati na nagodbu po kojoj bi priznali krivicu i platili najviše 7,5 milijuna kuna. Stoga je za ovaj tjedan, tvrdi Globus, u stranci dogovoren sastanak stranačkog vrha s odvjetnicima i pravnim zastupnikom HDZ-a u slučaju Fimi media, a sve kako bi se raspravljalo o mogućnosti nagodbe, o kojoj navodno vodstvo raspravlja već nekoliko dana.

Međutim, kako doznaje tportal, 'u HDZ-u se o nagodbi ne razmišlja'. Dapače, kako nam je rečeno, još uopće nije došlo ni do sastanka stranačkog vrha s HDZ-ovim odvjetnicima Tomislavom Penićem i Davorinom Budinom, a nije bilo nikakvog kontakta ni s Državnim odvjetništvom.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se spominje nagodba HDZ-a s tužiteljstvom. Još sredinom travnja, kada je na čelu stranke bila Jadranka Kosor, mediji su pisali kako je dio HDZ-ovaca razmišljao o tome da stranka prizna krivnju i državnom proračunu vrati samo sedam milijuna kuna. Međutim, bilo kakve razgovore o nagodbi tada je opovrgnula tadašnja šefica HDZ-a Kosor, ali i sam DORH.