IZNAJMILI SABORNICU EPP-U

HDZ: Najoštrije odbacujemo navode da smo privatizirali Hrvatski sabor; odluku je podržao i jedan SDP-ovac

23.10.2019 u 21:18

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) priopćila je u srijedu navečer da su neutemeljeni navodi prema kojima je HDZ privatizirao Hrvatski sabor time što će se sjednica Predsjedništva i Skupštine Europske pučke stranke održati u sabornici koja je za ovu prigodu iznajmljena EPP-u, uz oštre kritike oporbenih zastupnika. Priopćenje HDZ-a, koje potpisuje glasnogovornik stranke Zoltan Kabok, prenosimo u cijelosti

'U Zagrebu će se od 19. do 21. studenog održati Izborni kongres Europske pučke stranke (EPP). Riječ je o najvećemu političkom skupu europske političke obitelji, obitelji Hrvatske demokratske zajednice.

>>> HDZ privatizirao Sabor: Unajmili sabornicu za skup Europske pučke stranke, oporba šokirana

Kongresu EPP-a, na kojem će se okupiti više od 2000 sudionika iz gotovo 40 zemalja, domaćini će biti predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednik EPP-a Joseph Daul. Također, nazočit će mu njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Najveći dio aktivnosti održat će se u zagrebačkoj Areni, no i u nekim drugim reprezentativnim prostorima Grada Zagreba. Među ostalim, sjednica Predsjedništva i Skupštine EPP-a održat će se u Hrvatskome saboru. U vezi s tim u pojedinim su se medijima pojavile određene dvojbe i pitanje je li HDZ privatizirao taj prostor.

>>> Oporba u šoku i nevjerici dok Glavak smiruje strasti oko iznajmljivanja sabornice

Takve navode držimo neutemeljenima i najoštrije ih odbacujemo.

Organizator Kongresa je Europska pučka stranka. Njezina je praksa proteklih godina bila sjednice Predsjedništva i Skupštine organizirati u dvoranama nacionalnih parlamenata. Primjerice Litve, Danske, Finske te Europskoga parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luksemburgu.

  • +46
Premijer Plenković u Saboru podnosi izvješće o radu Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

EPP se za uporabu dvorana u Hrvatskom saboru obratio njegovu Predsjedništvu, koje je u travnju 2019. odobrilo zahtjev većinom glasova. Tu je odluku podupro i SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, a Božo Petrov iz Mosta bio je suzdržan.

U skladu s odlukom o visini naknade za korištenje dvorana za sjednice u Hrvatskom saboru, EPP će platiti 42.500 kuna za korištenje i 31.988 kuna za ostale troškove. Zato, uzimajući u obzir pravilnik kojim je utvrđena mogućnost najma dvorana Hrvatskog sabora klubovima stranaka u Europskom parlamentu, u takvoj odluci ne vidimo ništa sporno i neuobičajeno', stoji u priopćenju HDZ-a.