MINISTAR VARGA POTVRDIO

I vukovarska bolnica bit će specijalizirana za ratne veterane

24.02.2015 u 20:14

Bionic
Reading

Opća županijska bolnica u Vukovaru bit će jedna od tri u Hrvatskoj u kojima će se pružati zdravstvena skrb braniteljima i veteranima Domovinskog rata, potvrdio je danas tijekom posjeta tom gradu ministar zdravlja Siniša Varga, a dočekali su ga sanacijski upravitelj Davor Arežina, savjetnica sanacijskog upravitelja Vesna Bosanac, gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba

Ministar Varga je najavio kako će Ministarstvo zajedno s Upravom bolnice poduzeti korake i pripremiti projekt veteranske bolnice u Vukovaru koja bi zbrinjavala veteransku populaciju ne samo iz Vukovarsko-srijemske županije, nego i cijele istočne regije, kako je definirano u Nacionalnom planu razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica i općih bolnica. Naglasio je kako je vukovarska bolnica specifična i po tome što je gotovo svaki drugi pacijent iz braniteljske ili stradalničke populacije, što znači da djelatnici imaju specifična dodatna znanja o skrbi o takvim pacijentima.

Ministar je okupljenim novinarima rekao kako je došao na poziv Uprave bolnice te da se na sastanku razgovaralo o projektu 'Rehabilitacija u zajednici', izvijestili su iz Ministarstva zdravlja. Projekt je vrijedan 11 milijuna kuna, a njegov je cilj povećati uključenost u zajednicu osoba s invaliditetom te povećati svijest šire zajednice o potrebi integracije ovih osoba. Ovim projektom je obuhvaćena izgradnja i opremanje Centra za rehabilitaciju koji će se prostirati na površini od 1850 četvornih metara, edukaciju 31 djelatnika za nove programe rehabilitacije, smanjenje listi čekanja sa 120 na 60 dana te uključivanje 30 posto više pacijenata u rehabilitaciju.

'Ministarstvo će dati zeleno svjetlo za početak projekta, a pomoći će pri ulaganju u obnovu medicinske opreme', najavio je ministar i dodao kako je iznimno zadovoljan radom i predanošću zaposlenika vukovarske bolnice.

Siniša Varga je zapalio svijeću ispred spomen-ploče zarobljenim i ranjenim djelatnicima bolnice koji su odvedeni na Ovčaru tijekom srpske okupacije Vukovara 1991.

Također je obišao zgradu Poliklinike koja sadrži specijalističke ambulante i Odjel fizikalne medicine.

Odjeli vukovarske bolnice smješteni su u devet zgrada sveukupne površine 13 tisuća četvornih metara. Bolnica zapošljava 557 djelatnika, od čega 404 zdravstvene struke. U posljednje tri godine bolnica kontinuirano pokazuje dobre financijske rezultate zbog postignutih financijskih ušteda. Prošle godine samo rashodi za zaposlene, koji čine najveći financijski izdatak, smanjeni su za 8,6 posto. Posljedica je to smanjenja broja djelatnika, novog organizacijskog ustroja i sistematizacije poslova i radnih zadataka. U isto vrijeme je zdravstvenu skrb dobilo 17 posto više pacijenata.

Naime prije mjesec dana u Vukovarsko-srijemskoj županiji otvoren je Objedinjeni hitni bolnički prijem u vinkovačkoj bolnici, u čiju je izgradnju i medicinsku opremu Ministarstvo zdravlja uložilo 11 milijuna kuna. Novi odjel se prostire na 600 četvornih metara i time je podignut standard u pružanju zdravstvene zaštite stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije.