primorsko-goranska županija

HDZ: Komadina ne shvaća bit promjena, podržavamo Alempijevića iz Akcije mladih za predsjednika Skupštine

26.06.2017 u 17:00

Bionic
Reading

Županijski vijećnik HDZ-a Skupštine Primorsko-goranske županije Dinko Beaković u ponedjeljak je najavio da će HDZ podržati prijedlog da se u drugom pokušaju konstituiranja Skupštine za predsjednika izabere Mario Alempijević iz Akcije mladih

To je, smatra, izuzetno dobro rješenje. Dodaje, međutim, da je HDZ-u prihvatljiv i prijedlog da se mandat predsjednika Županijske skupštine podijeli i to između koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS, dok bi u naredne dvije godine predsjednik bio prema dogovoru ostalih stranaka, koalicija i nezavisne liste Hrvoja Burića u skupštini, kao krajnje rješenje.

Beaković je na konferenciji za novinare ustvrdio da je HDZ, nakon lokalnih izbora, postao uvjerljivo najjača politička stranka u županiji, osvojivši 154 vijećnička mjesta, naspram 110 SDP-ovih. Uz to, HDZ ima 13 gradonačelnika i načelnika općina, a SDP 10, rekao je.

Kazao je da je HDZ-u neprihvatljiv izbor predloženog kandidata koalicije okupljene oko SDP-a, Franje Butorca (PGS), čiji izbor nije prošao na prvoj konstituirajućoj sjednici. Ocijenio je i da župan Zlatko Komadina (SDP) 'pokazuje da ne shvaća bit promjena koje su se dogodile na ovdašnjoj političkoj sceni' te da 'više nema apsolutne vladavine i ne može vladati kao dosad'. 

Gradska vijećnica HDZ-a Ivona Milinović ustvrdila je da HDZ ni na razini Gradskog vijeća niti Županijske skupštine ni s kim nije koalirao nakon izbora, a da u županiji prodržava izbor Alemipijevića kao jedini prihvatljiv prijedlog i kompromisno rješenje. Ako SDP-ova koalicija ne bude prihvaćala to kompromisno rješenje, jedini krivac za eventualne ponovljene izbore bit će oni, rekla je.

U Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije 23 mjesta su pripala koaliciji SDP-PGS-IDS-HSU-HSS, 13 koaliciji HDZ-HSP-HSP AS-HSLS-Hrast-BUZ-HDS, pet koaliciji Akcija mladih-Živi zid-Snaga-Alternativa, tri Mostu nezavisnih lista i dva nezavisnoj listi Hrvoja Burića.

Na prvoj konstituirajućoj sjednici prošlog tjedna, prijedlog SDP-ove koalicije da predsjednik Skupštine bude Franjo Butorac podruprli su svi vijećnici te koalicije, a ostalih 23 je bilo protiv.