VRDOLJAK I EKIPA LJUTI

Komadina je samovoljno raskinuo koaliciju s HNS-om u PGŽ

09.05.2017 u 15:05

Bionic
Reading

Predsjednik regionalnog saveza HNS-a Andrej Poropat ustvrdio je danas u Rijeci da je koalicijski sporazum s HNS-om u Primorsko-goranskoj županiji svojevoljno raskinuo čelnik tamošnjeg SDP-a Zlatko Komadina odlukom da bez znanja HNS-a određuje imena i redosljed HNS-ovih kandidata na listi za Županijsku skupštinu, a predsjednik stranke Ivan Vrdoljak taj je postupak ocijenio nepristojnim i ružnim

'Nadali smo se da se to više neće događati, da smo to prošli jer nam treba moderna politika... Žao nam je što se to dogodilo na ružan i nedostojan način i nadamo se da će građani na ovim i svim sljedećim izborima tražiti pristojnost i dostojanstvo, a ne nasjedati na neistine, laži i dezinformiranje, a posebno na politiku koja se više bavi drugima a ne sobom', rekao je Vrdoljak.

Ocijenio je da ovaj događaj u PGŽ neće utjecati na suradnju HNS-a i SDP-a na nacionalnoj razini, odnosno u drugim dijelovima Hrvatske. Rekao je da se ne isključuje mogućnost razgovora ovih dviju stranaka o suradnji, ako bi došlo do prijevremenih parlamentarnih izbora.

Što se tiče statusa troje članova HNS-a koji su na listi koalicije predvođene SDP-om iz koje je izostavljen HNS, Vrdoljak je kazao da je Statut jasan i utvrđuje da se automatski isključuje iz članstva HNS-ovac koji se pojavi na kandidacijskoj listi neke druge stranke. Upitan odnosi li se to i na predsjednika Županijske organizacije HNS-a za PGŽ Marka Borasa Mandića, koji se kandidirao za zamjenika primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine (SDP), Vrdoljak je odgovorio potvrdno.

Poropat: Namjera je bila uskratiti HNS-u da izađe na lokalne izbore

Poropat je, osvrćući se na događaje vezane uz izostavljanje HNS-a iz koalicije i predaju listi, rekao je da je bilo dogovoreno da svaka stranka, članica koalicije, sama utvrdi svoje kandidate i njihov redoslijed, te da je to HNS i učinio.

'Nositelj liste koalicije Zlatko Komadina je odlučio određivati imena i redoslijed HNS-ovih kandidata, a to nismo mogli dopustiti', rekao je. 'Na taj je način Komadina svojevoljno raskinuo koalicijski sporazum na dan predaje liste, a da o tome nije izvijestio HNS. Namjera je očita, uskratiti HNS-u mogućnost da izađe na lokalne izbore', naveo je Poropat.

'Bez obzira na pokušaj sabotaže, HNS je uspio predati svoju listu za Županijsku skupštinu', kazao je Poropat. 

HNS je predao listu u koaliciji s Autonomnom regionalnom strankom Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, otoka i Rijeke (ARS) i Strankom demokratske akcije Hrvatske (SDAH).

Predstavnici županijskog HNS-a su na konferenciji za novinare održanoj 7. svibnja, odmah nakon predstavljanja liste koalicije predvođene SDP-om, ustvrdili da je središnjica HNS-a protivno Statutu stranke tražila da se izmjeni dogovoreni popis kandidata HNS-a ocijenivši da time želi 'razbiti' organizaciju stranke u Primorsko-goranskoj županiji.

Zlatko Komadina je pak, predstavljajući toga dana kandidacijsku listu koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS za Skupštinu Primorsko-goranske županije, na kojoj su i tri člana HNS-a, rekao da SDP i njegovi koalicijski partneri nisu pristali na ucjene i da ne žele biti taoci unutarstranačkih sukoba županijskog HNS-a i stranačke središnjice.

Vrdoljak: Vlada se mora uozbiljiti jer je problem Agrokora gori nego prije

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vrdoljak je odbacio mogućnost da HNS u Saboru podrži manjinsku HDZ-ovu Vladu kao i da podrži premijera u Saboru kad bude predlagao nove ministre te odbacio mogućnost koaliranja s HDZ-om u bilo kojim okolnostima.

Predsjednik HNS-a je istaknuo da su u toj stranci 'izloženi političkom silovanju dugi niz godina'. Naveo je da HNS ima povijest od 27 godina borbe protiv HDZ-ove politike, za otvorenu, slobodnu, tolerantnu Hrvatsku. 'Kolege iz Mosta su nakon 72 sata tradicije borbe protiv HDZ-a pokušali objasniti meni da sam bliži HDZ-u, nego oni, nakon dvije propale koalicije s HDZ-om. Tko im može vjerovati', rekao je.

'Poslije krize u Saboru želimo skrenuti pažnju na to da Vlada u vrijeme lokalne kampanje mora djelovati jer problem Agrokora, njegovih dobavljača, proizvođača i zaposlenih nije nestao nego je gori nego prije. Vlada se mora uozbiljiti i osiguravati novu likvidnost dobavljačima i proizvođačima', rekao je.