NEMAJU VEĆINU

SDP gubi tlo pod nogama: Obersnel i Komadina u velikim problemima

20.06.2017 u 12:33

Bionic
Reading

Iako je SDP na lokalnim izborima zadržao svog čovjeka na čelu Rijeke, Vojko Obersnel muku muči u riječkom Gradskom vijeću. SDP je nadglasan, a kako bi se to dogodilo, ujedinili su se doslovce svi. Slične muke ima i njegov kolega, SDP-ov primorsko-goranski župan Zlatko Komadina

Vojko Obersnel se nalazi pred dosad najvećim izazovom u političkoj karijeri; Rijekom će morati vladati u kohabitaciji s većinom u Gradskom vijeću koja se ujedinila protiv njega, javlja Novi list.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici za predsjednika Vijeća izabran je Tihomir Čordašev iz Akcije mladih. Izabran je glasovima petero vijećnika koalicije Akcije mladih, Živog zida i Snage, sedmero HDZ-ovih, troje s nezavisne liste Hrvoja Burića, te s po dva glasa vijećnika Liste za Rijeku, Mosta i HNS-a.

Prethodno je s istim omjerom glasova odbijen prijedlog da se za predsjednika imenuje Oskar Skerbec. Za njega je bilo 15 SDP-ovih vijećnika, dok je većina od 21 bila - protiv.

Slična situacija odvija se i u županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije. SDP-ov župan Komadina, iako je osvojio najveći broj mandata u Skupštini, nije uspio sklepati većinu. Franjo Butorac iz PGS-a, koalicijskog partnera SDP-a nije dobio dovoljno glasova kako bi bio izabran predsjednikom skupštine. Butorac je dobio 23 od mogućih 46 glasova.

'Razočaran sam ovakvim ishodom jer se ne poštuje volja građana koji su najviše glasova dali našoj koaliciji', izjavio je Zlako Komadina. 

Po zakonu, županijski skupštinari imaju još dva pokušaja da konstituiraju skupštinu.

Koalicija HDZ-HSP-HSP AS-HSLS-HRAST– Pokret za uspješnu Hrvatsku– BUZ-HDS dobila je 13 mjesta, koalicija Akcija mladih-Živi zid– Snaga– Alternativa pet mjesta, MOST tri mjesta, a Lista grupe birača s nositeljem liste Hrvojem Burićem dva mjesta u Županijskoj skupštini.