VARGA PROGOVORIO

'HDZ je nervozan zbog rezanja lista čekanja i izmišlja nove afere'

18.03.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga nazvao je u srijedu 'nervozom u redovima HDZ-a' nove optužbe iz te stranke koja ga proziva da je 2013. godine, dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), samome sebi uputio na školovanje pet djelatnika HZZO-a, po kriteriju političkog nepotizma i svom osobnom afinitetu, i sve to platio iz zdravstvenog proračuna

To nije nikakav privatni studij, kako tvrdi HDZ, već studij zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Svih petero zaposlenika, koji su poslani na edukaciju u HZZO-u su zaposleni u vrijeme HDZ-a, a jedini kriterij za njihovo slanje bila je njihova stručna kvalifikacija i poboljšanje upravljanja u sustavu zdravstva, rekao je Varga novinarima na predstavljanju rezultata Programa plus.

Varga je ustvrdio da pokušaj stvaranja nove afere pokazuje kako je HDZ nervozan zbog uspjeha u uvođenju reda u sustav zdravstva u proteklih mjesec dana.

Isto smatra i za tvrdnje članova HDZ-ova Odbora za zdravstvo da se liste čekanja samo 'kozmetički smanjuju' te da ne postoji plan za financijsku održivost zdravstvenog sustava.

Nervoza vlada u redovima onih koji su crpili korist od dugih lista čekanja. Nezadovoljni su njihovim skraćivanjem - bilo iz političkih ili osobnih financijskih razloga, rekao je Varga.

Pacijenti, dodao je, osjećaju poboljšanje sustava, ne samo kroz Program plus, već i sve druge aktivnosti koje radimo.

I premijer Zoran Milanović je tijekom posjeta Jastrebarskom ocijenio da su prozivke iz redova HDZ-a pokušaj umanjivanja rezultata Programa plus.

'Ne znam ništa o toj optužbi, ali znam da Varga treba objaviti rezultate Programa plus za smanjenje liste čekanja što je izvanredna stvar, pa ga vjerojatno treba ušutkati', rekao je Milanović novinarima.