izvlačenje novca

Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra zdravlja i šefa HZZO-a Varge

19.01.2023 u 18:21

Bionic
Reading

Optužno vijeće Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv bivšeg SDP-ovog ministra zdravlja i nekadašnjeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniše Vrage koja ga tereti da je izvlačio novac iz HZZO-a ugovaranjem nepotrebnih usluga

Sud je u četvrtak odbacio i prijedlog obrane o izdvajanju dokaza za koji je obrana, suprotno Uskoku, tvrdila da su nezakoniti. Uskok je u veljači 2022. podigao optužnicu protiv Varge kojeg tereti da je s dvojicom poduzetnika, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, izvlačio novac iz HZZO-a ugovaranjem nepotrebnih usluga.

Mediji su ranije pisali da su, uz Vargu, na meti Uskokovih istražitelja Davor Dabinović (62) i Goran Žonja koji je poznat iz afere Suhi led protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara kojeg tužiteljstvo tereti da je sa suradnicima oštetio Grad Zagreb za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana.

Tužiteljstvo je preciziralo da su Varga i ostala dvojica izvlačili novac putem tri ugovorena posla nakon što je Varga potpisao ugovore s tvrtkom u međuvremenu preminulog te uredom ovlaštenog inženjera. Varga je potom, dodaje Uskok, dogovorio izradu necjelovite dokumentacije kako bi se stvorio privid izvršenih usluga.

Uskok: Varga osiguravao poslove nakon namještanja natečaja   

Uskok navodi da je Varga svojim potpisom 19. prosinca 2012. potvrdio prijem te dokumentacije , iako je znao da se radilo o nepotpunim podacima koji su u elektronskom obliku dostavljeni u HZZO najranije nakon 12. siječnja i koji nikad nisu korišteni za HZZO-ove poslovne potrebe.

Unatoč svemu HZZO je 8. siječnja 2013, prema trima ranije potpisanim ugovorima, platio nepotrebne usluge više od 250.000 kuna, za koliko je oštećen HZZO, a koje su Varga i ostala dvojica okrivljenika međusobno podijelili.

Uz to, Uskok sumnja da je Varga, tijekom 2013. i 2014. dogovorio s u međuvremenu preminulim poduzetnikom da će, koristeći svoje ovlasti, osigurati njegovoj tvrtki dobivanje unosnih poslova od HZZO-a i to po uvjetima koji će mu odgovarati.

Varga je, naglašava Uskok, s u međuvremenu preminulim dogovarao sadržaj natječajne dokumentacije te mu je dostavljao podatke HZZO-a o planu i predmetu nabave, a na osnovi te dokumentacije su zaposlenici tvrtke preminulog sačinili dokumentaciju za javno nadmetanje na temelju koje je Varga potom raspisao natječaj za nabavu održavanja i čišćenja.