CRO DEMOSKOP

HDZ i dalje ispred SDP-a, Živi zid treći

  • Autor: V.B.
  • Zadnja izmjena 03.04.2015 10:49
  • Objavljeno 03.04.2015 u 10:41
Milanović Karamarko

Milanović Karamarko

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/Nel Pavletic

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u razdoblju između 31. ožujka i 1. travnja, pokazuje nastavak trenda visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca SDP i lijevu koaliciju. Osim ove dvije stranke, još su dvije stranke na nacionalnoj razini (cijela Hrvatska jedna izborna jedinca) prešle izborni prag: Živi zid i Orah. Pri tom je vidljiv svojevrsni "zamor" izborne podrške obiju stranaka

Da su izbori provedeni početkom travnja na ljestvici stranačkih preferencija HDZ bi dobio 31,4 posto glasova. U odnosu na prošlogodišnji travanj vodeća oporbena stranka bilježi rast izbora od 11,2 postotna poena (u travnju 2014. godine HDZ je bilježio izbor od 20,2 posto).

S druge strane, stožerna stranka vladajuće koalicije, SDP bilježi izbor od 25 posto. Dvije su vodeće stranke u ovomjesečnom istraživanju zabilježile i najveću izbornu podršku u posljednjih dvanaest mjeseci, što je izravna posljedica političkog zaoštravanja najprije uoči predsjedničkih izbora, a sada i u sve vidljivijoj predizbornoj groznici uoči parlamentarnih izbora.

Zanimljivo je i svojevrsno pripetavanje dviju stranaka izraslih na protestnom valu prema dvjema velikim strankama, ali i drugim tzv. tradicionalnim hrvatskim strankama, kao i zbog stanja u društvu. Živi zid je već drugi mjesec na trećem mjestu, sada s izborom od 7,2 posto (prije mjesec dana 7,5 posto), dok je Orah s izborom od 6,8 posto (u ožujku 7 posto) sada na četvrtom mjestu.

Slijedi skupina stranaka s izbornom podrškom od oko 2 posto. Ovu skupinu predvodi HNS s izborom od 2,1 posto, a slijede HSS s 1,9 posto, Hrvatski laburisti s 1,8 posto i HDSSB s 1,7 posto. Zabilježeno je i 12,1 posto neodlučnih.

Na vrhu ljestvice najpozitivnijih hrvatskih političara je hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 31,2 posto. Prethodni stanar Pantovčaka, Ivo Josipović je na drugom mjestu s izborom od 10,2 posto, a slijedi ga predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko s izborom od 7,3 posto.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka što je još jedan pokazatelj političke polarizacije u zemlji: Tomislav Karamarko (33%) i Zoran Milanović (32,6%). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (10,9%), a na četvrtom je mjestu Ivo Sanader s izborom od 4 posto.

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca, tri su se događaja izdvojila u odnosu na ostale: gospodarska kriza u zemlji (20,3%), prosvjed branitelja u Savskoj i antibraniteljski prosvjed (19,3%), te zrakoplovna nesreća Germanwingsa (19,2%).

Za svoj je rad Vlada RH dobila ocjenu 2,20 (u odnosu na 2,19 iz ožujka, ali i 1,96 iz siječnja). Predsjednica je za svoj rad dobila 3,47, dok je Hrvatski sabor dobio tek  2,14.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!