PREDSJEDNIŠTVO UZ KAPLJICU

HDZ hvata zalet za izbore iz vinskog podruma Josipovićevog glasača

11.05.2015 u 15:56

Bionic
Reading

U trenucima velike predizborne napetosti, HDZ se odlučio na neobičan potez. Iako sjednice Predsjedništva stranke u pravilu održavaju u Središnjici stranke u Zagrebu, u utorak će se vrh HDZ-a sastati u vinariji Enjingi u Kutjevu. Vlasnik Enjigija poznat je kao čovjek koji se kloni politike, ali je u jednom intervjuu rekao da je podržavao - Ivu Josipovića!

Razbijanje napetosti odlaskom na sastanke na neobičnim mjestima nije neobično u Hrvatskoj. Valja se sjetiti da je 2009. koalicija stranaka okupljenih oko SDP-a svoje planove kovala u restoranu Kukuriku u Kastvu. Štoviše, na tom je sastanku i formirala Kukuriku koaliciju koja je dobila izbore.

Vinarija Enjingi u vlasništvu je jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara, a uz Krauthakera najboljeg vinara na kutjevačkom području.

Izbor vinarije Enjingi za sjednicu HDZ-ovog vrha neobičan je kada se uzme u obzir da se Ivan Enjingi stariji, za razliku od njegova sina koji je bio požeški dogradonačelnik, klonio politike.

Ipak svojedobno je u intervjuu Nacionalu priznao da je u prvom mandatu podržao Ivu Josipovića.

'Upoznao sam ga još davno, dolazio je kod mene u posjet s grupom svojih studenata. Smatrao sam da je jako dobar čovjek te da bi njegov dolazak na predsjedničku funkciju za Hrvatsku značio jedno smirenje, jednu sasvim drugu političku situaciju. Ne vežem se za stranke, još sam didu obećao da nikad neću ući ni u jednu stranku, jer se mojoj obitelji dogodilo sve to što se dogodilo samo zato što je bila u Seljačkoj stranci.

No pridružio sam se, u jednom trenutku, Hrvatskoj seljačkoj stranci u kojoj je bio i moj did, misleći da će ona pridonijeti napretku Hrvatske. Tuđman me zaista nagovarao da dođem u HDZ, čak mi je u kuću donio odlikovanje Reda Danice hrvatske, što nije nikad nikome. No rekao sam da ne mogu jer sam u Seljačkoj stranci. Međutim, kad je otišao osnivač Drago Stipac i kad su došli Zlatko Tomčić i ekipa, izmanipulirali su me nekoliko puta i pobjegao sam', pojasnio je Enjingi tada u Nacionalu svoje političke veze.