ŠTO JE SLJEDEĆE?

HDZ Dnevnik HTV-a uspoređuje s Yutel-om

13.09.2013 u 18:07

Bionic
Reading

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić poslao je na adrese hrvatskih medija dopis pod naslovom 'HDZ O Dnevniku HTV-a: Utorak manipulacija - srijeda cenzura. Što je sljedeće?', u kojem HTV oprtužuje za cenzuru i manipulacije, a ravnatelja Ramdana za čistku 'partiji' nepodobnih kadrova.

'Manipulacija i cenzura o temi dvojezičnih natpisa u Vukovaru – koje su u središnjem Dnevniku HTV-a viđene u utorak (10. rujna) i srijedu (l l. rujna) posjetili su na Yutel. Na žalost, daleko su od novinarskog i uredničkog profesionalizma i od onoga što bi javna televizija trebala biti', piše Brkić.

'Kako drukčije', pitaju se na Trgu žrtava fašizma, 'objasniti cenzuru koja se dogodila u prekjučerašnjem središnjem Dnevniku (urednici Branko Nađvinski i Ankica Posavljak) i Dnevniku 3 (ur. Branko Nađvinski i Damir Smrtić)? U njima ni riječju nije spomenuta HDZ-ova novinska konferencija na temu dvojezičnih ploča u Vukovaru na kojoj je, usput rečeno, bila ekipa HTV-a i uredno je snimila. Činjenica da se svjesno ignoriralo stajalište najjače hrvatske stranke o tako važnoj temi već je po sebi skandalozna'.

'Razmjeri skandala tim su veći što su u središnjem Dnevniku objavljene izjave predsjednika Josipovića o njegovoj 'vukovarskoj inicijativi' i napad premijera Milanovića na HDZ, a nije objavljen HDZ-ov stav koji je izrečen na novinskoj konferenciji', smatra HDZ.

Tvrde da je u središnjem Dnevniku HTV-a u utorak (ur. Đurica Drobac i Tatjana Munižaba) prekršeno elementarno profesionalno pravilo o 'drugoj strani', a u prilogu o Vukovaru emitirane su čak tri izjave u kojima se kritizira HDZ-ova inicijativa o promjeni Statuta Grada Vukovara, a da HDZ također nije imao priliku obrazložiti svoje stajalište.

'Još gore, sve tri izjave dane su kao reakcija na izmišljenu tezu koju nitko iz HDZ-a nikada nije izrekao – da će se promjenom Statuta riješiti svi prijepori s provedbom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

HTV je time pribjegao ne samo cenzuri, nego podjednako i manipulaciji i krivotvorenju činjenica. A sve se to radi kako bi šira javnost ostala prikraćena za informaciju o pravom značenju članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji de facto priječi postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru, pogotovo na ovako nasilnički i rigidan način kako to čini Milanovićeva vlada', tvrdi Brkić.

'Sada je, nadamo se, svima jasnije zašto je – unatoč ne samo našim upozorenjima, nego i apelima iz EU – promijenjen Zakon o HRT-u i zašto je za glavnog ravnatelja ustoličen visoki funkcionar bivšega komunističkog režima Goran Radman koji je – temeljem tada stečenog iskustva odmah nakon ustoličenja doslovno pomeo sve njemu i partiji nepoćudne kadrove', smatra glavni tajnik HDZ-a.