odgovor na prozivke

HDZ BiH kaže da Hrvati jedini predvode na putu BiH u EU i NATO

28.08.2019 u 18:26

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine priopćila je u srijedu kako su hrvatski dužnosnici bili isključivi predvodnici puta ove zemlje u Europsku uniju i NATO upozoravajući kako su druge strane opstruirale ili blokirale ovaj vanjskopolitički cilj.

“HDZ BiH predvodnik je integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO. Za razliku od dijela političkih opcija u BiH koje se samo deklarativno zalažu za članstvo u EU i NATO, a u stvarnosti blokiraju napredak BiH, HDZ je svojim djelovanjem dokazao svoje ciljeve”, navodi ova stranka, te je pobrojala niz aktivnosti koje su njezini dužnosnici poduzeli na putu euroatlantskih integracija.

Time su očito reagirali na prozivku dijela bošnjačkih i srpskih stranaka SDA i SDS-a koji su HDZ optuživali za blokade državnih i entitetskih institucija za njezina euroatlantskog puta.

Iz HDZ-a BiH su podsjetili da je predsjednik ove stranke i tadašnji predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović 2016. predao zahtjev za stjecanje statusa kandidata BiH u članstvo EU, a zatim dvije godine kasnije dostavio i odgovore na upitnik Europske komisije na zahtjev o članstvu.

“Zahtjev je predan velikim zalaganjem i lobiranjem, a BiH je napravila povijesni iskorak, unatoč negativnoj klimi u BiH bez jasne podrške političkih partnera”, navodi HDZ BiH u priopćenju.

Dodaje se kako je na čak sedam sjednica vijeća ministara u prethodnom sazivu predlagan Godišnji nacionalni program (ANP) s NATO-om, a da su ga odbijali srpske stranke PDP i SDS koje su "destruktivno djelovale stopirajući daljnji napredak NATO integracija".

Na čelu svih institucija zaduženih za uključenje u NATO od državnog ministarstva obrane, povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, povjerenstva za NATO u Parlamentarnoj skupštini BiH su dužnosnici ove stranke. Kao petu točku iz HDZ-a BiH su naveli potporu službenog Zagreba i sestrinske stranke HDZ-a BiH u euroatlantskim integracijama.

“Republika Hrvatska najveći je saveznik Bosne i Hercegovine koji se zalaže za njezinu stabilnost, mir, razvoj i članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Kao sestrinske stranke dijelimo iste stavove i vrijednosti i po ovom pitanju”, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.