JASNA PORUKA

HDZ bi Pupovca na čelu Odbora za ljudska prava, DP prijeti raskidom koalicije

23.05.2024 u 20:19

Bionic
Reading

Dok su trajali pregovori o formiranju Vlade s HDZ-om, pregovarala su četvorica DP-ovaca: Ivan Penava, Mario Radić, Damir Barna i Josip Dabro. A sada se postavilo pitanje tko je prvi čovjek za koalicijske razgovore s Andrejem Plenkovićem. Neimenovani HDZ-ovci su poručili - to će biti predsjednik Penava, ne zamjenik Radić, koji je to ranije najavio

Glavni tajnik DP-a, Josip Dabro, rekao je za RTL Danas: 'Razmirice između Marija Radića i predsjednika Ivana Penave ne postoje. Moguće je da postoji, da netko pokušava minirati priču, ali mi smo na svom tragu'.

Ti koji miniraju, naljutili su Radića. Oglasio se na sljedeći način: 'Legitimno je to od strane HDZ-a da se pokuša baciti kost. Da se ide na rušenje i slabi pregovaračka pozicija, ali ja neću sudjelovati u tome. Mogu samo reći da kraljevstvo kraljevstvu neće propisivati zakone!'

Tko će onda koordinirati stavove s HDZ-om? Statut je jasan, objašnjava glavni tajnik. 'Jasno je definirano tko predstavlja Domovinski pokret. Predstavlja ga predsjednik stranke ili onaj koga on odredi', kaže Dabro.

Trzavice između HDZ-a i DP-a i u Saboru. Mjesto predsjednika Odbora za ljudska prava pripalo je vladajućima, a HDZ na njegovu čelu želi Milorada Pupovca, kažu u DP-u za RTL Danas. I neće to podržati.

'Domovinski pokret je od početak govorio da što se tiče SDSS-a da tu nema potpore prema njihovim ljudima, i kroz dužnosničke pozicije i kroz odbore', poručuje Dabro.

  • +19
Domovinski pokret Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Najviši dužnosnici DP-a zaprijetli su HDZ-u čak raskidom koalicije, ako Plenković ne odustane od toga da baš Pupovca postavi za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što je on bio i u prošlom sazivu, piše Novi list, dodajući da do dogovora mora doći vrlo brzo jer je za sutra rano ujutro sazvana sjednica Odbora za izbor imenovanja, koja u dnevnom redu ima prijedloge imenovanja predsjednika i potpredsjednika niz odbora, pa tako i onog koji je HDZ namijenio Pupovcu.

'Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili netko drugi iz SDSS-a bude predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarna većine. Protivno bi to bilo našem koalicijskom sporazumu s HDZ-om. Može na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što se DP-a tiče, biti svatko od preostale petorice zastupnika nacionalnih manjina, ali SDSS-ovac ne. To je naš čvrst stav i morat će HDZ ponuditi drugo rješenje', rekao nam predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel za Novi list.

sve osim nogometa