parlamentarne kvote

Pune se fotelje u saborskim radnim tijelima, pogledajte tko su dobitnici

23.05.2024 u 13:56

Bionic
Reading

Nakon konstituiranja Sabora, krenulo se popunjavati i saborske odbore i druga radna tijela, nužna za raspravljanje i donošenje zakona. I dok je oporba raspodjelu čelnih mjesta u odborima brzo obavila, još se čeka koga će u radna tijela predložiti vladajuća većina

Iako većina saborskih odbora nije izabrana, već se zna kako će oni biti podijeljeni između vladajućih i oporbe, odnosno kojima će na čelu biti zastupnici iz redova vladajućih, a kojima zastupnici iz redova oporbe.

Vladajuća većina tako će imati ili već ima čelna mjesta u 16 saborskih odbora, a oporbi je pripalo njih 13. Vladajući i oporba u rukama imaju uglavnom iste odbore kao i u prošlom sazivu, s jednom promjenom. Odbor za financije ovaj put vodit će oporba, a vladajući će preuzeti Odbor za obitelj, mlade i sport, vjerojatno zbog novog Vladinog resora demografije.

Već na konstituirajućoj sjednici izabrana su četiri odbora, odnosno radna tijela - Mandatno-imunitetno povjerenstvo, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbor za zakonodavstvo te Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. Sva četiri su iz kvote vladajućih, pa je na čelu MIP-a zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics, šef Odbora za Ustav je bivši ministar Ivan Malenica, na čelu Odbora za zakonodavstvo je HDZ-ov Krunoslav Katičić, a na čelu Odbora za izbor i imenovanja HDZ-ov Pero Ćosić.

Svi drugi odbori tek trebaju biti potvrđeni, a iako se govorilo da bi sjednica Odbora za izbor i imenovanja, koji bi trebao predložiti članove, mogla biti održana već danas, do nje ipak nije došlo. Naime još se o tome nisu dogovorili u redovima vladajućih, a u HDZ- u nam kažu 'da se još usklađuju', što interno u stranci, što s koalicijskim partnerom DP-om.

Oporba je pak brzo postigla dogovor - SDP će imati predsjednike u osam saborskih odbora, Možemo u tri, a Most u dva. Tako je, što se tiče SDP-a, bivši ministar Ranko Ostojić predložen za predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Arsen Bauk za predsjednika Odbora za obranu, Boris Lalovac vodit će Odbor za financije, Mišo Krstičević Odbor za rad i mirovinski sustav, Sanja Radolović Odbor za turizam, Marija Lugarić Odbor za ravnopravnost spolova, Željko Jovanović Odbor za predstavke i pritužbe te Kristina Ikić Baniček Odbor za međuparlamentarnu suradnju.

SDP je u oporbenoj raspodjeli dobio i čelno mjesto Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a prema prijedlogu, trebala bi ga voditi Mirela Ahmetović. Jednako tako, Mihael Zmajlović bit će predložen za voditelja Izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

Poznati i kandidati za oporbene potpredsjednike Sabora

Izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora konstituiran je parlament, a vrlo brzo izabrani su i potpredsjednici iz redova vladajućih - HDZ-ov Željko Reiner, DP-ov Ivan Penava i manjinac Furio Radin.

Oporba je jučer dogovorila i koga će predložiti za svoje potpredsjednike Sabora - to će biti SDP-ovi Siniša Hajdaš Dončić i Sabina Glasovac.

Kada su u pitanju odbori koje je u raspodjeli dobilo Možemo, njihovi zastupnici trebali bi ih voditi tri. Ivana Kekin bit će predložena za predsjednicu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Jelena Miloš za predsjednicu Odbora za europske poslove te Dušica Radojčić za šeficu Odbora za zaštitu okoliša i prirode.

Most je u podjeli dobio dva čelna mjesta u odborima - u Odboru za pravosuđe te Odboru za lokalnu upravu i samoupravu. Još nije poznato tko će iz redova Mosta voditi te odbore jer o tome moraju raspraviti stranačka tijela.

Što se pak tiče kvote vladajućih, osim ona četiri ranije spomenuta odbora, njihovi zastupnici bit će i na čelu odbora za vanjsku politiku; gospodarstvo; ljudska prava i prava nacionalnih manjina; obitelj, mlade i sport; Hrvate izvan Hrvatske; ratne veterane; prostorno uređenje i graditeljstvo; obrazovanje, znanost i kulturu; poljoprivredu; regionalni razvoj i fondove EU-a; pomorstvo, promet i infrastrukturu te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

No tko će biti na čelu tih odbora, nije poznato jer još nije došlo do dogovora između HDZ-a i DP-a. Može se pretpostaviti da će na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina biti netko od manjinskih zastupnika, no ovaj put to neće biti Milorad Pupovac, čiji SDSS više nije dio većine. Pupovac je, naime, ovaj odbor vodio u posljednja dva saziva Sabora, a prije toga je dugogodišnji predsjednik tog tijela bio Furio Radin.

  • +9
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL
sve osim nogometa