ŠTO RADE HRVATSKE VODE?

HDSSB-ov Grubišić upozorava: Urušio se nasip kod Šamca

11.06.2015 u 10:58

Bionic
Reading

Prošlo je godinu dana od katastrofalnih poplava kod Gunje, a ako se promijene vremenske prilike, scenarij bi se mogao ponoviti. Upozorio je na to jutros na početku saborskog zasjedanja HDSSB-ov Boro Grubišić

'Starosjedioci Šamca, dakle oni koji dobro poznaju tok Save, dobro poznaju ćud te rijeke, poput gospodina Voje Nikolića, javili su mi da se u Šamcu urušio nasip u dužini od 10 metara, a u širini krune nasipa od tri metra. I da je sva sreća da je vodostaj Save nizak pa ne može doći do proboja toga nasipa, a u najgorem slučaju voda bi krenula na sjever, put Đakova, da ne govorim o drugim selima koja su na tom putu, od Sikirevaca, Piškorevaca i Kopanice do Beravaca, Kruševice itd.', kazao je HDSSB-ov Boro Grubišić.

Zatražio je stoga HDSSB-ov zastupnik hitnu intervenciju i ozbiljan pristup rekonstrukciji savskog nasipa. 'Pri tome moram reći da je s bosanske strane, u Bosanskom Šamcu, gdje se rijeka Bosna ulijeva u Savu, došlo do određenih hidroloških promjena i da je matica rijeke Bosne preusmjerena na neka druga mjesta, pa je i to vjerojatno razlog. Ali to treba razmotriti - pa valjda postoje hidrološki stručnjaci koji to znaju i koji bi to trebali i riješiti', upozorio je Grubišić.

Postavio je i pitanje odgovornosti Hrvatskih voda, ali i izrazio žaljenje zbog toga što u Slavoniji nema kapitalnih projekata poput kanala Dunav-Sava.

'Čemu sve to zapravo ako nema ozbiljnog pristupa Hrvatskih voda i hrvatske države prema ovom problemu, a na njega se, evo, sada ukazuje već drugi puta. Nadam se da će ovo biti posljednji', kazao je Grubišić.

Odgovorio mu je predsjedajući Nenad Stazić.

'Netočno je da nema značajnih ulaganja i da nema značajnih investicija. Prekjučer je otvoren lateralni kanal, 102 milijuna kuna vrijedan projekt Hrvatskih voda, koji će spriječiti poplave u Baranji i koji će omogućiti da se navodnjava 20 posto više površina u Hrvatskoj. Vas tamo nije bilo, ne znam zašto. Obmanjujete javnost govoreći da Hrvatske vode ne ulažu i da se ne brinu o Slavoniji, a to naprosto nije istina', kazao je Stazić.