NA UVID

HDS ZAMP poslao svoj prijedlog ugovora s HRT-om DORH-u

19.06.2014 u 09:27

Bionic
Reading

Reagirajući na netočne konstrukcije nekih medija kako se kod novog prijedloga Ugovora o emitiranju autorskih glazbenih djela između HRT-a i HDS -a radi o pravno upitnom činu, HDS ZAMP isti je prijedlog ugovora samoinicijativno poslao Državnom odvjetništvu na uvid. Naime, javnost se zadnjih dana politički dirigiranom kampanjom navodi na zaključak da se radi o nekom novom i katastrofalnom ugovoru za HRT - međutim upravo suprotno, radi se o obnavljanju već postojećeg ugovora na istim principima i istim zakonskim osnovama koji se primjenjuju posljednjih dvadesetak godina, navodi se u priopćenju HDS ZAMP-a

Uz prijedlog ugovora, DORH-u je na uvid proslijeđen i dokument pod nazivom 'Analiza načina za određivanje naknade' koju smo ranije poslali HRT-u kao osnovu za pregovore oko visine naknade. U toj su analizi korišteni vodiči UNESCO-a i WIPO-a o kolektivnom ostvarivanju prava; istraživanje CISAC-a o visini naknada za autorska prava na javnim televizijama te rezultati vještačenja programa HTV-a. Cilj je analize bio utvrditi realnu i pravičnu visinu naknade za korištenje autorskih djela u sustavu HRT-a, kako bi se mogao predložiti pravičan i realan ugovor za obje strane.

Ne sumnjamo da u DORH-u to znaju, ali javnost želimo još jednom informirati da je za korištenje glazbe u radijskim i tv programima HRT-a nužno pribaviti odobrenje i platiti naknadu sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (čl. 27. st. 1. i 2., dalje ZAPSP). Te odredbe nisu specifičnost za RH već proizlaze iz međunarodnih ugovora i EU direktiva čiji je RH potpisnik, stoji u priopćenju HDS ZAMP-a.

Nadalje navode kako HDS ima regulirane ugovorne odnose s HRT-om od 1992. godine kada je zaključen prvi ugovor te je navedeni ugovor nadopunjavan čak s 13 dodataka u proteklih više od 20 godina. Taj je osnovni ugovor s navedenim dodacima razvojem tehnologije zastario jer je upotreba autorskih glazbenih djela u novije vrijeme značajno proširena na nove tv kanale - HTV3 i HTV4, nove satelitske kanale (Europa i Bliski istok), nove internet sadržaje (internetsko emitiranje 2 tv kanala i 12 radijskih kanala te čitav niz pojedinačnih emisija 'na zahtjev') te potrebu za digitalnim arhiviranjem programa. Iz navedenih razloga smatramo sasvim razumnim da je HDS predložio zaključenje novog jedinstvenog ugovora kojim bi se riješila sva potrebna prava i definirala odgovarajuća naknada.

Visina naknade definirana je važećim osnovnim ugovorom te dodatno i javno objavljenim cjenikom (NN 1/97) te iznosi 1,8 posto prihoda od tv pristojbe + 4,4 posto prihoda od radio pristojbe + 1 posto prihoda od marketinga. I tako bez izmjena zadnjih 15 godina! Način obračuna definiran je ZAPSP-om (u postotku od prihoda - čl. 165. st. 1.). Važno je reći da je sama naknada niža od europskog prosjeka te opravdana brojnim vještačenjima programa HRT-a. Novim prijedlogom ugovora ponuđena je identična visina naknade kao i u osnovnom ugovoru. Za bolje razumijevanje iznosa naknade koji HRT plaća (mjesec za mjesec, a ne unaprijed za 3 godine!) ističemo da se ne radi samo o naknadi za glazbu iz glazbenih spotova već o svoj domaćoj i stranoj glazbi iz filmova, serija, dokumentaraca, crtića, špica, najava, odjava, te svih ostalih televizijskih emisija i oblika programa. I to za sve domaće i strane autore i nositelje autorskih prava - i tako za 4 televizijska programa, 12 radijskih, satelitske programe, Internet itd. Koliko je složen i opsežan sustav naplate i raspodjele autorskih prava koje u RH provodi HDS ZAMP oslikat ćemo i podatkom da je u zadnjoj raspodjeli autorskih naknada sudjelovalo više od 94.000 domaćih i stranih autora i nositelja prava te gotovo 230.000 autorskih glazbenih djela.

U medijima se problematizira visina naknade od 67 milijuna kuna za 3 godine, odnosno cca 22 milijuna kuna godišnje. Međutim, ističemo da HRT već 1 desetljeće plaća upravo isti taj iznos - između 21 i 22 milijuna kuna godišnje (jer se prihod HRT-a koji je osnovica za izračun naknade nije značajno mijenjao zadnjih 10 godina). Sugerira se i da je 'sumnjivo' zaključenja ugovora na 3 godine. Ističemo da je sadašnji važeći ugovor zaključen na neodređeno vrijeme, a praksa HDS ZAMP-a je da sve poslovne ugovore zaključuje na najmanje 3 godine radi stabilnosti, pravne sigurnosti te vrlo složenog procesa pregovaranja koji često nažalost traje i više od godinu dana. Nimalo neuobičajeno za sve koji poznaju poslovne odnose, zaključak je priopćenja.

Zaključujemo da je, sukladno svemu navedenome, naš prijedlog novog ugovora uobičajen nastavak poslovne suradnje između HDS-a i HRT-a, temeljen na zakonskim osnovama i najboljoj europskoj praksi. Vjerujemo da će i DORH doći do istog zaključka.