ZOVU GA 'USTAŠOM-ANTIFAŠISTOM'

Dijaspora postavlja spomen ploču Juri Francetiću, što će sad Plenković?

26.06.2017 u 14:07

Bionic
Reading

Dok se u Vladi još raspravljaju što učiniti s HOS-ovom spomen pločom u Jasenovcu, novu akciju za prvi dan srpnja sprema udruga građana Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD)

Iako Vladino povjerenstvo za suočavanje s prošlošću još promišlja kako se postaviti prema NDH i drugim totalitarnim režimima, akcije kojim se veliča ustaštvo ne prestaje.

Tako je udruga građana  nazvana Hrvatska akademija zanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) za 1. srpnja najavila postavljanje spomen ploče Juri Francetiću na njegovu rodnu kuću u Otočcu. 'Tragom projekta Velebitsko-vukovarski pobjednički krug, naslovnik organizira obilježavanje 105-te obljetnice rođenja Jure Francetića (1912. – 2017.) – hrvatskoga političara i legendarnog vojskovođe iz Drugog svjetskog rata (1941. – 1942.) protiv udružena talijanskog i srpskog fašizma. S tim u svezi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) – posebice zalaganjem njezina vrlog  predsjednika gosp. Dragana Hazlera – ovom istaknutom ustaši-antifašisti na rodnoj kući u Otočcu (Prozor – Vivoze) podiže spomen-obilježje u subotu, 1. srpnja 2017. godine', stoji u pozivu koji je odaslan na adrese cijelog državnog vrha.

Tako su na događaj pozvani i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ustašom-antifašistom HAZUD Francetića naziva i na samoj spomen ploči, pojašnjavajući kako se borio 'protiv talijanskog i srpskog fašizma, posebice u istočnoj BIH, gdje su združene srpsko-četničke i jugoslavensko-komunističke snage 1995. počinile međunarodno osuđeni genocid u Srebrenici.'

Predviđeno je da na ploči stoji i kontroverzni pozdrav 'za dom spremni'.

Teško je vjerovati da će se na postavljanju spomen ploče pojaviti itko od državnog vrha, no bit će zanimljivo vidjeti hoće li zbog veličanja ustaštva reagirati policija.

Ova nova akcija dolazi dok Vlada Andreja Plenkovića još nije razriješila onu staru s poločom HOS-a u Jasenovcu na kojoj također stoji pozdrav 'za dom spremni'.

Podsjetimo, iako je oporba tražila uklanjanje ploče u Jasenovcu, premijer Plenković umjesto toga osnovao je, kolokvijalno zvano, Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću koje bi se trebalo očitovati o kontroverznom pozdravu.

Uklanjanje ploče traži i HNS, koji je sada dio Vlade, ali i manjinski zastupnici koji čine većinu. O tome se još razgovara, ustvrdio je prošli tjedan HNS-ov Milorad Batinić, a u intervjuu za Nacional svoje mišljenje je dao i sam premijer Plenković.

'To je tema za koju sam zadužio Ministarstvo uprave da napravi dubinsku analizu. Tu situaciju moramo zakonski urediti i praksu ujednačiti. Ta ploča nije poput onih koje su 2004. postavljene istaknutim pripadnicima ustaškog režima. Ovo je ploča za 11 hrvatskih branitelja koji su poginuli u dobi od 20 do 38 godina života. Jedino je grb problematičan. Treba otvoriti ozbiljne razgovore s predstavnicima HOS-a kako bi se našlo rješenje tog problema', kazao je Plenković, dodavši da su u Jasenovcu mogli staviti ploču bez grba i da problema ne bi bilo.