DO ZVIJEZDA ZA 20 GODINA

Hawking, Zuckerberg i Milner imaju plan za let do zvijezda

13.04.2016 u 10:05

Bionic
Reading

Ruski milijarder Juri Milner i britanski astrofizičar Stephen Hawking otkrili su u utorak da planiraju povezati najbližu zvijezdu i Zemlju sićušnom letjelicom s jedrima koju će pogoniti snažan laser.

Njihova je ideja da bi letjelicu "StarChip", tešku tek nekoliko grama, koja bi trebala dostizati petinu brzine svjetlosti (20 posto), pogonili fotoni koje će proizvoditi laseri na Zemlji i bombardirati njezina jedra od nekoliko četvornih metara.

Brzinom od 60.000 kilometara u sekundi, letjelica bi već za 20 godina mogla stići do Alpha Centauri, najbližeg zvjezdanog sustava, sastavljenog od tri zvijezde.

Juri Milner, poznat po ulaganjima u više start-upova, posebice u Facebook, objasnio je na konferenciji za novinare u New Yorku da je za projekt nazvan "Breakthrough Starshot" namijenio je 100 milijuna dolara.

U svojim naporima udružio se sa Stepehnom Hawkingom, astrofizičarom poznatim po radovima o crnim rupama i po bestselleru "Kratka povijest vremena".

Budući da će projekt u konačnici koštati mnogo više, možda i milijarde dolara, Milner će s vremenom potražiti druge zainteresirane ulagače.

U upravnom odboru istraživačkog projekta, u koji bi se trebala uključiti i znanstvena zajednica, među ostalima sjedi i utemeljitelj Facebooka Mark Zuckerberg, a svi rezultati bit će dostupni javnosti.