HRVATSKI NARODNI SABOR

'Haško tužiteljstvo nastoji kriminalizirati cijeli hrvatski narod u BiH'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Glavno vijeće Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) u BiH izrazilo je očekivanje da će presuda Haškoga suda (ICTY) odbaciti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg-Bosne, navodeći da haško tužiteljstvo tom tezom nastoji kriminalizirati cijeli hrvatski narod u BiH.

'Glavno vijeće odbacuje tezu Tužiteljstva ICTY-a o udruženom zločinačkom pothvatu za koji se sudi visokim hrvatskim civilnim i vojnim dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine. Konstrukcija o udruženom zločinačkom pothvatu je pokušaj kriminalizacije cijeloga jednoga naroda i svakoga pripadnika toga naroda', navodi se u priopćenju nakon održane sjednice Glavnoga vijeća HNS-a.

Dodaje se da konstrukcija o udruženom zločinačkom pothvatu, koju ne poznaje međunarodno kazneno pravo, 'upućuje na političku instrumentalizaciju tužiteljstva' te predstavlja odstupanje od načela Haškoga suda koji bi trebao procesuirati konkretne ratne zločine.

Izricanje prvostupanjske presude protiv nekadašnjih visokih dužnosnika Herceg-Bosne Jadranka Prlića, Brune Stojića, Milivoja Petkovića, Slobodana Praljka, Valentina Ćorića i Berislava Pušića očekuje se krajem ove ili početkom slijedeće godine. Tužiteljstvo je na temelju teze o navodnom udruženom zločinačkom pothvatu, predvođenom bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražilo 40 godina zatvora, za Ćorića 35, a za Berislava Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi