NAKON PRESUDE GENERALIMA

Haški tužitelj Serge Brammertz dolazi u Zagreb

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.05.2011 14:56
  • Objavljeno 03.05.2011 u 14:49
SERGE BRAMMERTZ

SERGE BRAMMERTZ

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u srijedu će s hrvatskim dužnosnicima tijekom posjeta Zagrebu razgovarati o hrvatskoj suradnji s uredom haaškoga tužiteljstva, a susrete će iskoristiti i kako bi prenio svoje stajalište o reakcijama na nedavnu presudu trojici hrvatskih generala, kazao je u utorak u telefonskom razgovoru za Hinu iz Haaga njegov posebni savjetnik Frederick Swinnen

Brammertz će se sastati s premijerkom Jadrankom Kosor, ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem te članovima tzv. task forcea - vladine radne skupine za potragu za dokumentima koje traži haaško tužiteljstvo, kazao je Swinnen dodajući da se, zbog boravka hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u SAD-u neće imati prilike s njim sastati.

'Posjet će biti usmjeren na suradnju s uredom tužitelja', kazao je Swinnen dodajući da će 'tužitelj iznijeti vladi i svoje mišljenje o reakcijama na presudu Gotovina, Čermak i Markač'.

Upitan može li nešto više otkriti o tome kako tužitelj ocjenjuje suradnju Hrvatske Swinnen je kazao kako će tužitelj to napisati u izviješću Vijeću sigurnosti UN-a koje podnosi u iduća dva tjedna, a koje će usmeno iznijeti 6. lipnja u sjedištu UN-a u New Yorku.

Jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU je ocjena pune suradnje s Haaškim sudom.

Brammertz je u prosincu prošle godine u zadnjem izviješću Vijeću sigurnosti UN-a iznio uglavnom pozitivnu ocjenu o suradnji Hrvatske s njegovim uredom pozvavši Hrvatsku da 'i dalje rješava probleme i u cijelosti razjasni nestanak dokumenata' iz operacije Oluje i ocijenivši da 'ključno neriješeno pitanje ostaje naš zahtjev za važnim vojnim dokumentima povezanim s 'Olujom''

Ovaj je posjet dio redovitih obilazaka regije u okviru priprema sljedećeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, kazao je Brammertzov posebni savjetnik dodajući da će glavni tužitelj 10. i 11. svibnja posjetiti i Beograd.

Swinnen nije želio otkriti ništa o tome kakva će razmišljanja Brammertz prenijeti hrvatskim dužnosnicima o reakcijama na haašku presudu trojici hrvatskih generala.

Haaški je sud 15. travnja nepravomoćno proglasio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivima za zločine počinjene tijekom i nakon oluje i osudio ih na 24 odnosno 18 godina zatvora dok je generala Ivana Čermaka oslobodio krivnje i pustio na slobodu.

Swinnen je, upitan da li je tužiteljstvo donijelo odluku o tome hoće li se žaliti na presudu u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač', odgovorio kako 'rok za to još nije istekao'.

Pravila Haaškoga suda predviđaju da strane u postupku moraju najaviti žalbu u roku od 30 dana od izricanja presude. Obrane generala Gotovine i Markača najavile su kako će se žaliti na presudu.

Swinnen je kazao kako tijekom boravka glavnog tužitelja u Zagrebu nije predviđeno nikakvo obraćanje Brammertza medijima.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!