PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI

Haški tužitelj Brammertz: Hrvatska je bila na čelu u promoviranju pravde. Nažalost, ona više ne igra tu ulogu

12.12.2022 u 21:35

Bionic
Reading

Serge Brammertz, tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (Mehanizam), u ponedjeljak se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u vezi s radom Tužilaštva.

Na početku je izvijestio Vijeće sigurnosti o napretku u sudskom postupku u završnom suđenju i u žalbenim postupcima pred Mehanizmom. Tužitelj Brammertz je istaknuo da izvođenje dokaza Optužbe u predmetu Kabuga brzo napreduje. Žalbena rasprava u predmetu Stanišić i Simatović zakazana je za kraj siječnja 2023. godine.

U pogledu bivše Jugoslavije tužitelj je istaknuo da „najznačajnije pitanje ostaje regionalna pravosudna suradnjaˮ, koja je „neophodna jer danas žrtve i počinitelji često žive u različitim zemljamaˮ. Napomenuo je da, iako postoje pozitivni pomaci u suradnji između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, 'tužitelji u regiji izvještavaju da s Hrvatskom ne ostvaruju potrebnu suradnju u predmetima koji se odnose na hrvatske osumnjičenike'.

Tužilac Brammertz je objasnio da su ga hrvatske vlasti obavijestile da je istraga i kazneno gonjenje njihovih državljana pitanje državne sigurnosti. 'Takav stav', rekao je, 'pretvara pravdu u političko pitanje, a trebalo bi se raditi samo o nepristranoj sudskoj procjeni dokaza i zakona'. Napomenuo je da je prije ulaska u Europsku uniju Hrvatska bila na čelu u promoviranju pravde i učinkovite regionalne pravosudne suradnje. Nažalost, ona više ne igra tu ulogu.ˮ Tužitelj se obvezao da će nastaviti razgovarati s hrvatskim vlastima.

Tužitelj je još jednom izvijestio o kontinuiranom poricanju ratnih zločina i veličanju osuđenih ratnih zločinaca u zemljama bivše Jugoslavije. U svim tim zemljama najviši politički lideri dovode u pitanje činjenice o počinjenim zločinima, hvale osuđene ratne zločince i stvaraju atmosferu poricanja i veličanja.

Rekao je: „To nisu riječi i djela marginalnih elemenata, već političkih i kulturnih centara društava u regiji.ˮ Tužitelj Brammertz je pozvao sve dužnosnike i javne ličnosti u regiji da se ponašaju odgovorno i zatražio da međunarodna zajednica ozbiljno shvati ova pitanja.

Na kraju je Brammertz izrazio zahvalnost Savjetu Vijeću sigurnosti na podršci Tužiteljstvu.