ratni zločini

Brammertz opleo po Zagrebu: U Hrvatskoj postoji volja da se traži pravda za hrvatske, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti

14.06.2022 u 20:10

Bionic
Reading

Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak se obratio Serge Brammertz, glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, koji se tom prilikom osvrnuo na problematiku procesuiranja ratnih zločina na području bivše Jugoslavije.

Tužitelj Brammertz je podsjetio Vijeće sigurnosti da još uvijek postoji tisuće predmeta koje treba završiti pred domaćim sudovima. Objasnio da je kontinuirana pomoć Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove "od suštinskog značaja za završetak ovog posla", što se ogleda u velikom broju zahtjeva za pomoć koje upućuju nacionalni tužitelji, prenio je Klix.ba.

U vezi bivše Jugoslavije, Brammertz je istakao da je najveći problem i dalje regionalna suradnja u sudskim predmetima.

Istaknuo je pozitivan razvoj odnosa između tužitelja u BiH i Srbiji, ali da se "obje države suočavaju s poteškoćama u suradnji s Hrvatskom", koja uopće nije odgovorila na zahtjeve za pomoć u više od 80 slučajeva, od kojih za neke već 7 godina izostaje odgovor. "Danas je rasprostranjen dojam da u Hrvatskoj postoji volja da se traži pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti', kazao je Brammertz Vijeću sigurnosti. Pozvao je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske da odgovori na sve neriješene zahtjeve za pomoć relevantnim pravosudnim organima.