nisu procesuirani

Brammertz: Tisuće počinitelja ratnih zločina s područja bivše Jugoslavije i dalje na slobodi

07.04.2022 u 16:57

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz upozorio je u četvrtak u Sarajevu kako tisuće počinitelja ratnih zločina na području bivše Jugoslavije još uvijek nije procesuirano, a kritizirao je i zloporabu instituta dvojnog državljanstva kojim takve osobe izbjegavaju pravdu

Brammertz, bivši glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) koji istu dužnost obnaša i u MICT-u, pravnom sljedniku tog suda, u BiH boravi u višednevnom posjetu tijekom kojega se sastao s lokalnim dužnosnicima i predstavnicima pravosudnih tijela, a u izjavi novinarima kazao je kako ga danas najviše žalosti to što je stanje sve gore kada je riječ o nijekanju ratnih zločina i glorificiranu počinitelja takvih zlodjela.

"Kada sam dolazio prije deset godina nisam čuo toliko komentara kojima se niječe genocid i glorificiraju ratni zločinci", kazao je Brammertz dodajući kako očekuje od međunarodne zajednice da odlučnije reagira na takve revizionističke istupe.

Istaknuo je kako u protivnom gube na značaju sve presude koje je donio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Haaški je tribunal za ratne zločine na području bivše Jugoslavije osudio 161 osobu no Brammertz podsjeća kako ta brojka nije niti blizu stvarnom broju počinitelja.

Kaže kako je danas još uvijek na slobodi najmanje tri tisuće počinitelja ratnih zločina koji još nisu procesuirani, a uz sporost pravosuđa u BiH razloge za to vidi i u nedostatku regionalne suradnje. Pojasnio je kako smatra nedopustivim to da netko od suđenja u BiH jednostavno pobjegne tako što će se sakriti u Hrvatskoj ili Srbiji i pozvati se na državljanstvo neke od tih zemalja.