stručni kadar

HANFA odlučno odbacuje sve insinuacije o sukobu interesa ministra Marića i njegove sestre

06.12.2018 u 16:20

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) objavila je priopćenje u kojem tvrde da nema ništa sporno u tome što je Ljiljana Orlovac, sestra ministra financija Zdravka Marića, postala nova direktorica Sektora za superviziju osiguranja u toj agenciji. Iz HANFA-e tvrde da su oni neovisna institucija odgovorna Hrvatskom saboru te u svom poslovanju, kao i u izboru i imenovanju kadrova, pristupaju profesionalno i neovisno

'Glavni kriterij izbora kadrova kod imenovanja su stručnost i sposobnost, a o rodbinskim ili drugim osobnim vezama naših djelatnika nismo niti bismo trebali biti informirani, jer ih ne smatramo kriterijem izbora', poručili su iz HANFA-e javnosti putem priopćenja.

Lijljana Orlovac, navode, već gotovo devet godina je zaposlenica HANFA-e te je tijekom svog rada obavljala različite funkcije i razine odgovornosti.

Upozoravaju da je Orlovac prije zapošljavanja u HANFA-i (početkom 2010.) imala višegodišnju karijeru u više uglednih društava za osiguranje, poput Allianza Zagreb d.d. i Merkur osiguranja d.d., te je na rukovodećim pozicijama još od 1997. godine i to kao izvršna direktorica odjela i direktorica sektora prodaje, prodaje korporativnim klijentima i Sektora životnih osiguranja u Allianz Zagreb d.d., a zatim i voditeljica zdravstvenih osiguranja u Merkur osiguranju d.d. 'Svojim ranijim radnim iskustvom isprofilirala se kao stručnjak u području osiguranja, na kojem je području nastavila raditi i u HANFA-i', tvrde u ovoj agenciji.

Potom navode da je u HANFA-i zaposlena od početka 2010. godine te je kroz godine obnašala niz različitih funkcija.

Zbog toga smatraju da je riječ o osobi iznimnih stručnih znanja i iskustva koja je od 1. studenoga 2018. imenovana direktoricom Sektora za superviziju osiguranja, leasinga i faktoringa HANFA-e, u sklopu ranije najavljene reorganizacije poslovanja.

  • +12
Zdravko Marić i Martina Dalić pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

'Što se tiče nadzornih aktivnosti koje je HANFA provodila nad subjektima nadzora iz njezine nadležnosti, a koje su proizašle iz otvaranja postupka izvanredne uprave u Agrokoru d.d. i povezanim društvima, one su završene i među njima, kako smo to gore već pojasnili, nije ni mogao biti sam Agrokor. Javnost će o ishodima tih nadzora biti obaviještena u skladu sa Zakonom o Hanfi, Zakonom o upravnom postupku i ostalim zakonima koji reguliraju ovo područje', poručuju iz ove agencije.

Odgovorno tvrde da vezano uz ove nadzorne aktivnosti nema nikakvog sukoba interesa i odlučno odbacuju bilo kakve insinuacije da bi ga moglo biti.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je većinom glasova donijelo odluku da je ministar Zdravko Marić u tzv. aferi Hotmail povrijedio načelo obavljanja javne dužnosti, kao i Martina Dalić. Za njihov 'grijeh' nije predviđena nikakva kazna.

Podsjetimo, Marić je bio direktor u Agrokoru prije nego je postao ministar financija, dok je Dalić prijavljena zbog sumnje da je okupljanjem grupe Borg sebi i članovima pokrila i neke privatne interese.