afera hotmail

Povjerenstvo presjeklo: Marić i Dalić su se ogriješili o načelo obavljanja javne dužnosti, za to kazne nema

03.12.2018 u 19:09

Bionic
Reading

Na Povjerenstvu o sukobu interesa danas su održane maratonske rasprave o slučajevima Zdravka Marića i Martine Dalić te njihovog potencijalnog sukoba interesa u slučaju krize u Agrokoru. Podsjetimo, Marić je bio direktor u Agrokoru prije nego je postao ministar financija, dok je Dalić prijavljena zbog sumnje da je okupljanjem 'grupe Borg' sebi i članovima pokrila i neke privatne interese

Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je ministar Zdravko Marić u tzv. aferi Hotmail povrijedio načelo obavljanja javne dužnosti, kao i Martina Dalić. Za njihov 'grijeh' nije predviđena nikakva kazna.

Dalić je u očitovanju pred Povjerenstvom spomenula da je irelevantno što je koristila privatnu e-mail adresu te da nije ništa skrivala. 'Tu adresu koristim više od 10 godina i jedna je od 4 adrese koje koristim', stoji u očitovanju Dalić.

Dalić je rekla da ona nije ni odabrala ni okupila neku radnu skupinu, a još manje tajnu skupinu. 'Pomoć vanjskih stručnjaka dogovor je koalicijskih partnera i u tome je sudjelovao velik broj dužnosnika', kazala je Dalić, dodajući da su njihova imena poznata te da ih zbog toga neće navoditi.

Rekla je da je u cijelom procesu bilo izrečeno toliko izjava i stavova koji su se pokazali netočnima, da je to čak i za naše političke prilike prilično neobično.

  • +10
Nataša Novaković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ministar Zdravko Marić kazao je da ostao 'poprilično zatečen' u nemalom broju citiranja i tumačenja iskaza pojedinih sudionika sastanaka. 'Opovrgavam da sam zatajio neke sastanke na kojima sam bio nazočan, o kojima se nisam prethodno očitovao Povjerenstvu', rekao je Marić, dodajući da će ostaviti samome sebi na raspravu i razmišljanje zašto je netko na taj način iznosio informacije koje su lako provjerljive, a dobrim dijelom nisu na snazi i nisu istinite, 'poglavito mene kao operativnog kontakta radne skupine'.

'Ostajem pri svojim pisanim očitovanjima, u smislu da se nisam aktivno uključivao u rješavanje problema u koncernu Agrokor niti sam sudjelovao u donošenju bilo kakvih odluka ili zaključaka niti sam se na bilo koji drugi način uključio u rješavanje problema u koncernu Agrokor', rekao je Marić, čitajući svoje unaprijed pripremljeno očitovanje pred Povjerenstvom.