UGASLE NADE U PRIMIRJE

Hamas zasipa granatama jug Izraela

24.12.2008 u 13:41

Bionic
Reading

Hamas i palestinske skupine u srijedu su granatama i raketama zasipale jug Izraela i tako uništile krhku nadu u obnovu primirja

GAZA - Od utorka navečer ispaljeno je najmanje 60 projektila, najviše od 19. lipnja, kada je stupilo na snagu šestomjesečno primirje koje Hamas nije htio produljiti u znak prosvjeda protiv nastavka izraelske blokade pojasa Gaze.

Širenje vala nasilja povezuje se sa smrti trojice pripadnika oružanog krila Hamasa, Brigada Ezzedina al-Qassama koje je u utorak navečer ubila izraelska ophodnja dok su pokušavali postaviti eksploziv u blizini granice s izraelskom državom, prema vojsci i Hamasu.

Islamistički pokret je odgovorio ispaljivanjem 30 raketa, među kojima dviju tipa "grad" dugog dometa i 22 minobacačkih granata na gradove i naselja u okolici pojasa Gaze, prema nekoliko priopćenja koja je objavilo oružano krilo.

Hamas računa da će eskalacijom sukoba natjerati Izrael da pregovara o novom primirju i da postigne povoljnije uvjete, što je pogubna strategija koja može dovesti do sukoba većih razmjera, ocijenili su izraelski stručnjaci.

Zbog najnovijeg nasilja Izrael je u srijedu promijenio odluku o otvaranju kontrolnih točaka kako bi propustio pošiljku humanitarne pomoći iz Egipta.

U srijedu se treba sastati izraelski sigurnosni kabinet kako bi proučio stanje u Gazi i pravne mogućnosti za sprječavanje priljeva novca na račune palestinskih organizacija koje Izrael naziva "terorističkima".