RAT SE NASTAVLJA

Hamas proglasio 'dan gnjeva'

02.01.2009 u 13:05

Bionic
Reading

Radikalni palestinski pokret Hamas proglasio je petak "danom gnjeva" protiv Izraela, te je istodobno nastavio raketne napade ispalivši najmanje sedam projektila ruske proizvodnje na Ashkelon, obalni grad na jugu Izraela

Tri rakete pale su na grad u kojem živi više od 110.000 stanovnika, udaljen oko 30 kilometara od sjeverne granice s Gazom, rekao je zapovjednik gradske policije. Dvije su pale na stambene zgrade pri čemu je ozlijeđeno dvoje Izraelaca.

Nekoliko raketa palo je na Sderot, a jedna na Netivot, prenose izraelski izvori.

Istovremeno, Hamas je petak nazvao "danom gnjeva" protiv izraelske ofenzive na pojas Gaze, pozvavši Palestince diljem Zapadne obale i istočnog Jeruzalema na prosvjede nakon tjedne molitve.

Taj je islamistički pokret također zaprijetio novim samoubilačkim napadima na Izrael i pozvao sve palestinske oružane skupine da osvete smrt Nizara Rayana, jednog od zapovjednika Hamasa koji je zajedno s četiri supruge i 11 od 12 djece poginuo u četvrtak u izraelskom napadu na njegovu kuću na sjeveru pojasa Gaze.

"Taj stravičan zločin ostavlja sve opcije otvorenima kako bi ušutkali neprijatelja, uključujući i mučeničke operacije (samoubilačke napade) i napade na cionističke ciljeve ma gdje bili", stoji u priopćenju Hamasa.

Izrael je iz opreza proglasio Zapadnu obalu zatvorenom zonom, zabranivši ulazak stanovnika toga područja u Izrael na najmanje 48 sati. Također je pojačao policijske snage u istočnom Jeruzalemu i muslimanskim muškarcima mlađima od 50 godina zabranio dolazak u džamiju al-Aqsa u jeruzalemskom starom gradu na molitvu kako bi se izbjegli sukobi.