HUMANITARNA POMOĆ

Hamas i Palestinska samouprava oprečno o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a

22.12.2023 u 23:56

Bionic
Reading

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova i islamistička skupina Hamas oprečno su reagirali u petak na usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o dopremanju više humanitarne pomoći Pojasu Gaze

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je rezoluciju kao "korak u pravom smjeru" i navelo da će pomoći "okončati agresiju, osigurati dolazak pomoći i zaštititi palestinski narod".

"Smatramo to korakom koji bi mogao doprinijeti ublažavanju patnje našeg naroda u Pojasu Gaze", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

No Hamas, militanti koji upravljaju Gazom, rezoluciju vide kao "nedovoljan korak" da se zadovolje potrebe osiromašene enklave.

"Američka administracija je proteklih pet dana naporno radila na tome da ukloni suštinu ove rezolucije i da bude u ovoj slaboj formulaciji...Prkosi volji međunarodne zajednice i Opće skupštine Ujedinjenih naroda u zaustavljanju izraelske agresije protiv našeg bespomoćnog palestinskog naroda", priopćio je Hamas.

  • +2
Ismail Hanija, lider Hamasa Izvor: EPA / Autor: Stringer

Ranije u petak, u jeku globalnog bijesa zbog sve većeg broja žrtava u Gazi u 11 tjedana rata Izraela i Hamasa i pogoršanja humanitarne krize u palestinskoj enklavi, Sjedinjene Države bile su suzdržane čime je Vijeću sigurnosti od 15 članova omogućeno usvajanje rezolucije koju su izradili Ujedinjeni Arapski Emirati.