novo žarište

Izrael proširuje kopnenu ofenzivu? Stanovnicima središnje Gaze naređena evakuacija

22.12.2023 u 12:32

Bionic
Reading

Čini se da izraelske snage proširuju svoju kopnenu ofenzivu novim napadom na središnju Gazu u petak, dok se iščekuje glasanje Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji o povećanju humanitarne pomoći kako bi se spriječila glad u toj palestinskoj enklavi

Kako su blijedjele nade da će se postići napredak u pregovorima ovog tjedna u Egiptu o novom primirju Izraela i Hamasa, zabilježeni su zračni napadi, bombardiranje i borbe diljem palestinske enklave.

Izraelska vojska naredila je u petak stanovnicima Al Bureija u središnjoj Gazi da se premjeste na jug, što ukazuje na novo žarište izraelskog kopnenog napada.

Izraelska vlada na čelu s Benjaminom Netanyahuom obećala je da će iskorijeniti Hamas nakon što su borci te islamističke skupine u napadu na Izrael ubili 1200, a oteli 240 ljudi, prema izraelskim podacima.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je da se pregovori o oslobađanju talaca nastavljaju, ali je odbio iznijeti detalje.

  • +7
Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sve veći broj mrtvih u izraelskoj vojnoj kampanji odmazde izazvao je međunarodne kritike, čak i od Sjedinjenih Država, vjernog saveznika Izraela.

Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je da je ubijeno 20.057 Palestinaca, a ranjeno 53.320 od početka izraelskih napada. Izrael je naveo da je izgubio 140 vojnika od početka kopnene invazije.