SASLUŠAN HAŠKI BJEGUNAC

Hadžić: Nisam košarkaš, ali znam da je lopta u obruču

20.07.2011 u 13:30

Bionic
Reading

Iz izvora bliskih srbijanskoj vlasti tportal doznaje neke pojedinosti jutrošnjeg uhićenja haškog bjegunca Gorana Hadžića. Izvori navode kako je uhićen s pištoljem na sebi, lažnim dokumentima i bez brade, dok je hodao po cesti u fruškogorskim brdima, a isti izvor otkriva kako je uhvaćen kad je krenuo po novce. Trag novca je policiju i doveo do njega

'Ne moram biti košarkaš da bih vidio da je lopta prošla kroz obruč', rekao je na kraju kratkog saslušanja u Specijalnom sudu rezignirani Goran Hadžić, posljednji haški bjegunac, piše srbijanski Blic.

Blic neslužbeno saznaje da se Hadžić na početku saslušanja predstavio kao ekonomist. Bio je 'izuzetno spreman na suradnju', primio je optužnicu, predstavio se pravim imenom, nakon čega su mu uzeti otisci prstiju.

Tražio je da vidi obitelj, što mu je sudac Milan Dilparić i odobrio, pa će susret biti upriličen sutra.

'Hadžić je brzim korakom sproveden do sudnice broj 3. Bio je blijed, ali je koračao uspravno, u sivoj majici kratkih rukava i sivozelenim hlačama. Proćelav je, ima brkove i bradu od tri dana, malo se udebljao i uopće ne sliči na čovjeka sa fotografija koje su ovih godina pratile medijske izvještaje o njemu', piše Blic.

Hadžić je nakon saslušanja smješten u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda, u kojoj su pred izručenje Haškom tribunalu boravili Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Njegov odvjetnik u Beogradu bit će Toma Fila, koji je objasnio da Hadžića ne može braniti u Haagu zbog sukoba interesa - Fila je pred Haškim sudom branio Slavka Dokmanovića, gradonačelnika ratnog Vukovara. Odvjetnik Fila rekao je da je Hadžić 'malo bolestan', ali da se dobro osjeća, navodi Blic.

Želio prodati Modiglianijevu sliku?!

Vladimir Vukčević, tužitelj za ratne zločine, potvrdio je da je Hadžić živio pokraj sela Krušedol i da je imao lažni identitet. Prema njegovim riječima, bio je u kontaktu s nekoliko osoba, a srbijanski obavještajci znali su da se trebao susresti s osobom koja ćemu dati novac.

'Imao je brkove i bradu od tri dana, imao je pištolj ali nije pružao otpor', rekao je Vukčević.

Goran Hadžić u uniformi paravojske

Prema njegovim saznanjima, neki Hadžićevi prijatelji su mu 'preko medija slali poruke da mu se sprema hapšenje', te je spomenuti sastanak s kontaktom odgođen za 24 sata nakon što su u ponedeljak i utorak objavljene spekulacije o uhićenju.

Osim Hadžića, priveden je i jatak s kojim se trebao susresti zbog novca, rekao je Vukčević, dodajući da se provjeravaju navodi prema kojima je Hadžić imao kontakte sa pojedinim svećenicima u regiji.

'Do prodora u potrazi za Hadžićem došlo je nakon saznanja Akcijskog tima da bjegunac želi prodati sliku čuvenog talijanskog umjetnika Amedea Modiglianija, jer je ostao bez novca za skrivanje', rekao je Vukčević.

Hadžićevi prijatelji dezinformirali su javnost i htjeli mu poslati poruku da se skloni iz zemlje, ali je to spriječeno u suradnji sa stranim službama, zaključio je Vukčević.

Put Gorana Hadžića

Haški sud optužio je Gorana Hadžića 2004. za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužen je za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao predsjednik 'Republike Srpske Krajine', tijekom oružanog sukoba u Republici Hrvatskoj.

Među slučajevima ratnih zločina navedenima u optužnici je ubojstvo 264 hrvatska ratna zarobljenika u studenom 1991. na poljoprivrednom dobru 'Ovčara'.

U optužnici je detaljno opisan događaj od 18. listopada 1991. kada su snage pod Hadžićevom komandom, pripadnici paravojne jedinice 'Dušan Silni', prisilili 50 hrvatskih zarobljenika da uđu u minsko polje u blizini Lovasa. U eksplozijama mina i u pucnjavi poginuo je 21 zarobljenik.

Optužnica protiv Hadžića, koju je potpisala tadašnja glavna tužiteljica Carla del Ponte, predana je srpskim vlastima zajedno s nalogom za hapšenje 13. srpnja 2004. uz zahtjev da Hadžić bude uhićen u roku od 72 sata.

Goran Hadžić pobjegao je 17 sati prije no što je srpsko pravosuđe zatražilo od policije da ga uhapsi. Hadžić, koji je u to vrijeme živio u vili u Novom Sadu, otišao je iz svog doma noseći veliku torbu i nestao.

Rođen je 17. rujna 1958. u Vinkovcima. Prije rata u Hrvatskoj radio je kao skladištar Vupikovog pogona u Pačetinu. U ožujku 1991. bio je predsjednik Općinskog odbora Vukovara te član Glavnog odbora i Izvršnog odbora Srpske demokratske stranke.

Nakon što je Hrvatska, 25. lipnja 1991. godine, proglasila neovisnost, Hadžić je imenovan za predsjednika vlade samoproglašene 'Srpske autonomne oblasti Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema'.

Za predsjednika Republike Srpske Krajine izabran je 26. veljače 1992, a na toj funkciji ostao je do prosinca 1993. godine.

BBC: Oduvijek se smatralo da se krio na Fruškoj gori

Srbijanske vlasti uhitile su Gorana Hadžića, posljednjeg preostalog bjegunca kojeg traži Haški sud, piše BBC, smještajući vijest u Hadžiću na prvo mjesto na naslovnici portala. Hadžić je tražen zbog zločina koje je počinio u ratu u Hrvatskoj, kao vođa separatističkih snaga hrvatskih Srba, podsjeća BBC.

Uhićenje Hadžića dogodilo se niti dva mjeseca od uhićenja Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba.

Srpske vlasti kažu da je Hadžić uhićen u srijedu na Fruškoj gori, sjeverno od Beograda, u blizini svog obiteljskog doma. Oduvijek se vjerovalo da se tamo krije, izvijestio je BBC-jev dopisnik Mark Lowen iz Beograda.

Lowen javlja da je slučaj Hadžić bio viđen kao posljednja prepreka Srbiji za dobivanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU i datuma za početak pristupnih pregovora.

Nagrada za Hadžićevo uhićenje iznosila je milijun eura. Takvu nagradu Srbija je odredila u listopadu 2010, a nagradu od pet milijuna dolara za podatke o Hadžiću istovremeno je raspisao i američki State Department.

Obitelj Hadžić početkom 2011. rekla je da su u stalnoj opasnosti zbog raspisanih nagrada jer 'lovci na glave' stalno opsjedaju njihovu kuću.

'Oko naše kuće stalno 'špartaju' automobili sa tablicama iz Njemačke, Italije, Velike Britanije, a vidjeli smo čak i jedan mercedes izraelskih tablica', rekao je Srećko, sin Gorana Hadžića.

Živka Hadžić, supruga haškog optuženika, kazala je i da obitelj nije vidjela Hadžića od njegovog bijega 2004.

'Znamo da ima mnogo onih koji u to neće povjerovati, ali mi, u stvari, živimo od nešto manje od 300 eura penzije Goranove 86-godišnje majke Milene. Ona živi u kući pored nas koju, također, redovito pretresaju", rekla je tada Živka Hadžić.