oglasio se ministar

Habijan: Ovo je 15. mjesec zaredom da stopa inflacije pada

01.03.2024 u 14:19

Bionic
Reading

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini. Tim povodom javnosti se obratio ministar gospodarstva Damir Habijan

'Pokazuje se stagnacija stope inflacije. Na mjesečnoj razini 13 zemalja euro područja ima višu stopu nego Hrvatska. Sve mjere Vlade i politika Vlade pokazuju rezultate. Ovo je 15. mjesec zaredom da stopa inflacije pada. Ako gledamo ovu stopu od 4,1 posto, to je najniža stopa od listopada 2021.', poručio je Habijan.

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

Prema prvoj procjeni koju je danas objavio Eurostat, godišnja stopa inflacije u veljači mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 4,8 posto, dok je na mjesečnoj razini, u odnosu na siječanj 2024., porasla za 0,3 posto. U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u veljači je iznosila 2,6 posto, a najvišu stopu inflacije je zabilježila upravo Hrvatska.

'Jedno je eurozona, a drugo članice Europske unije. Ako gledamo usporedbu siječanj/veljača i stopu inflacije, 13 zemalja euro područja ima višu stopu', komentirao je podatke Eurostata Habijan.

Na pitanje hoće li djelovati s obzirom da jača inflacija po pitanju energije, Habijan je rekao: 'Mi zadnjih mjesec dana imamo povećanje cijene naftnih derivata, no treba spomenuti i mjere Vlade. I dalje ććemo voditi računa da taj inflatorni udar na građane bude što manji'.

Komentirao je i dokapitalizaciju Petrokemije. 'Razgovarali smo s novim vlasnicima i kad smo govorili o dokapitalizaciji, jasno smo rekli da će država i trgovačka društva nastaviti s ulaganjima', rekao je.

Na pitanje je li opći sabor HDZ-a pomaknut ranije zbog izbora i hoće li to biti početak kampanje, kazao je: 'U ožujku je izabrano novo vodstvo, pa je jasan odgovor.'

Komentirao je i podatak da su Hrvati rekorderi po prijavama EPPO-u. 'EPPO je nešto što je dio DORH-a. Nema tu neke razlike osim u nadležnosti.'

Bivši ministar gospodarstva i direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković uhićen je u četvrtak ujutro po nalogu hrvatskog Ureda europskog javnog tužitelja.

'Što se tiče mog prethodnika, to nije osoba koja je bila pripadnik stranke kojoj ja pripadam. Neka institucije rade svoj posao', rekao je Habijan.

Imamo li u Hrvatskoj veći broj slučajeva malverzacija s europskim novcem? 'Najbolji odgovor je dala Laura Kovesi koja je rekla da se u Hrvatskoj pokazuje stvarna volja da se bori protiv korupcije. To što ima možda više slučajeva ne znači da ima više kaznenih djela nego se radi o tome da ima volje da se to rješava', kazao je Habijan.