lakonski poziv

Habijan: Milanović, sustavno, još od kada je bio premijer radi pritisak na pravosuđe

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.05.2022 11:54
  • Objavljeno 18.05.2022 u 11:54
Damir Habijan na konferenciji za novinare

Damir Habijan na konferenciji za novinare

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik HDZ-a Damir Habijan ustvrdio je u srijedu da predsjednik Zoran Milanović sustavno, još od vremena kada je bio premijer, radi pritisak na pravosuđe, a poziv premijera Plenkovića glavnoj državnoj odvjetnici ne smatra pritiskom nego normalnom komunikacijom

„Više od mjesec dana svjedočimo nečuvenom pritisku predsjednika Republike na pravosudne institucije, prije svega DORH. Zadnjih dana vrlo lakonski poziva na pokretanje istraga i postupka protiv ministra i saborskih zastupnika", kazao je Habijan na konferenciji za novinare.

Možemo se prisjetiti njegovih istupa dok je bio premijer i kada je govorio da je uobičajeno da predsjednik Vlade bude upoznat s izvidima, tajnim postupcima i predistražnim radnjama, što je protivno Zakonu o kaznenom postupku, nije uobičajeno ni normalno”, dodao je.

Smatra da je to samo nastavak njegove politike pritiska na pravosuđe, što je vrlo evidentno.

Usto, dodaje, njegovo pozivanje na rušenje Vlade i ukidanje Ustavnog suda te pozivanje na građanski neposluh nije zapamćeno ni u jednoj demokratskoj državi.

Vrlo je jasno odakle dolaze pritisci na pravosuđe i da HDZ nema nikakav utjecaj, štoviše i dalje će podupirati samostalno i neovisno pravosuđe. Treba samo pogledati protiv koga su sve zadnjih mjeseci pokrenuti postupci, kazao je Habijan.

Na pitanje nije li i premijer napravio korak više pozivom glavnoj državnoj odvjetnici, odgovorio je da je "riječ o kontinuitetu politike predsjednika RH i njegovih poziva prema DORH-u na koji svojim autoritetom vrši pritisak da istraži ministre i zastupnike, a morate imati u vidu da premijer normalno surađuje s državnim odvjetništvom".

Konkretno, pojasnio je, tema sastanka je bila slučaj američkih investitora koji imaju jedan slučaj na Supetru, gdje DORH jest zakonski zastupnik RH i najnormalnije je da predsjednik Vlade prethodno razgovara s državnom odvjetnicom i DORH-om kakav će stav zauzeti u arbitraži po tom pitanju, a naravno da se onda tu mogu provući i druge teme.

Na inzistiranje novinara da premijer to nije tako objasnio nego je rekao da je Hrvoj Šipek nazvao povodom Milanovićevih izjava, Habijan je ponovio da je tema bila arbitraža na Supetru, ali i da je 'naravno informirao državnu odvjetnicu što radi predsjednik države'.

Upitan zašto je premijer trebao informirati glavnu državnu odvjetnicu o javno dostupnim izjavama predsjednika, Habijan je ustrajavao da su 'razgovarali o drugoj temi, a onda usputno i o ovoj'.

Kako je kazao, smatra da normalan razgovor nije nikakav pritisak ni utjecaj, dok je 'pritisak i utjecaj upravo ovo što radi predsjednik države, koji konstantno koristi svaku priliku i svaki dan da govori koje ministre i zastupnike treba istraživati'.

„Normalna je stvar da predsjednik Vlade i glavna državna odvjetnica komuniciraju, a na koji način, to prepuštam njima”, kazao je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!