ČEKA SE IZRUČENJE

Haag spreman za Hadžića

21.07.2011 u 19:37

Bionic
Reading

Sprovođenje haaškog optuženika Gorana Hadžića u Den Haag, kako bi mu se na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sudilo za navodne zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u istočnoj Slavoniji tijekom 1991. i 1992. godine, neće biti nikakav problem iako početkom sljedećeg tjedna na Sudu nastupa ljetna stanka, doznaje u četvrtak Hina iz izvora suda

'Sljedeći tjedan nastupa ljetna stanka, ali i dalje ima dosta osoblja, uključujući i suce. Sud radi, jedino se neće održavati rasprave, ali Haag je spreman za preuzimanje Gorana Hadžića. Oko toga nema problema', rekao je izvor na Haaškom tribunalu.

Uhićeni haaški optuženik Goran Hadžić saslušan je u srijedu pred istražnim sucem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nakon čega je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Haaškom tribunalu. Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je kako će se, po zakonu, pričekati da prođu tri dana predviđena za podnošenje žalbe te dodao kako očekuje da će postupak izručenja brzo biti završen.

ICTY je bivšeg predsjednika tzv. SAO Krajine Gorana Hadžića optužio 2004. godine u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina.

Hadžića (52) se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio da se činjenjem zločina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda. Konačni cilj pothvata bio je formiranje velike Srbije.