POGAZIO POLICAJCA

Opsadno stanje u Splitu: Policija s dugim cijevima pretražuje vozila; bjegunac Ivan Božić ima 'podeblji' krim dosje

30.11.2022 u 18:46

Bionic
Reading

Velike gužve stvaraju se na prometnicama oko Splita, jer policija kontrolira vozila u potrazi za 29-godišnjim Ivanom Božićem, osumnjičenim da je upravljajući automobilom sinoć u središtu grada oborio mladog prometnog policajca za čiji se život još bore u bolnici

Danas rano poslijepodne, nakon što je policija objavila fotografiju vozila​,​ golf je pronađen u Solinu, no Božiću nije bilo traga. Od tada se intenzivno pregledava svaki dio Solina, a potraga se proširila na šire područje oko Splita. U nju su uključeni svi rodovi policije. Policija je poslijepodne objavila i Božićevu fotografiju, a dojavljeno joj je da viđen oko splitske bolnice, kamo su stigli naoružani specijalci, ali ga nisu pronašli.

Svi izlazi i ulazi u Split su pod ​strogim ​nadzorom policije koja zaustavlja sve vrste vozila, zbog čega se stvara velika prometna gužva, no građani joj na tome ne zamjeraju, nego poručuju da ga uhite što prije.

  • +7
Policijska potraga za Solinjaninom Ivanom Božićem Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Kako se neslužbeno doznaje, Ivan Božić dobro je poznat policiji zbog zloporabe droge i krađa. Taj 29-godišnji nezaposleni kuhar iz Solina osuđen je 2018. zbog oštećenja tuđe stvari i to na kaznu zatvora od 6 mjeseci uvjetno na 2 godine, a ima i presudu na identičnu kaznu od prosinca 2020. godine i to zbog teške krađe, piše Slobodna Dalmacija.

Posljednja optužnica, kojom se traži 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora, tereti ga da je od 12. veljače do 20. ožujka u Solinu u 11 navrata sa skladišta trgovačkog društva 'Ivica & Jelena' odnosio staklene boce Jamnice zajedno sa gajbama te oštetio tvrtku za 19.000 kuna.

Takođe, tereti ga se da je u travnju iz automata za napitke u solinskom vatrogasnom domu uzeo 640 kuna, a u srpnju je otuđio staklene boce iz skladišta 'Studenca' u Dugopolju. Krađe je uglavnom priznao, a mora platiti 5100 kuna jer je u Solinu krajem srpnja zatečen s marihuanom.

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan u razgovoru s načelnikom Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodanom Marendićem doznao je da je potraga u intenzivnoj fazi: 'Svi rodovi policije su uključeni i želimo danas raščistiti tu situaciju i dovesti mir na ulice', rekao je Marendić.

'Sinoć u 00:50 osoba je vozilom naletjela na policijskog službenika. To sigurno nije karakteristika uobičajene svakodnevice na ulicama Splita. Zbog tog razloga mislimo da je osoba opasna. Mi ćemo inzistirati na potrazi, ako treba cijelu noć i cijeli dan i koliko bude trebalo', istaknuo je Marendić.

Načelnik je posebno emotivno doživio solidarnost građana prema činjenici da je jedan mladi policajac doživio nešto što će zasigurno obilježiti njegovu karijeru.

'Vjerujem da će njegovu karijeru obilježiti solidarnost građana koju su pokazali u današnjem danu. I solidarnost osoblja kliničkog bolničkog centra, rukovoditelja i ljudi koji su radili s njim, a i čelnika niza institucija i naših prijatelja i partnera u sigurnosti koji su iskazali podršku policiji, ali prije svega policajcu od kojeg tek očekujemo velike stvari u policijskom poslu', istaknuo je Marendić.

Prema posljednjim informacijama iz bolnice, ozlijeđeni policajac komunicira s liječnicima, što je svakako dobra vijest. 'Dok se ne pronađe ovaj muškarac, neće biti mirnog sna u Splitu', zaključio je reporter Ivan Kaštelan.

Podsjetimo, mole se građani da ne prilaze Ivanu Božiću ako ga uoče, već da o tome odmah obavijeste policiju na broj 192.​ ​'Ukoliko raspolažete s informacijama o osobi ili imate saznanja gdje bi se isti mogao nalaziti, molimo da o tome odmah obavijestite policiju na broj 192​', poručuju iz policije.