stiže pomoć

Guterres: Donatori obećali više od 1,1 milijarde dolara za Afganistan

13.09.2021 u 21:36

Bionic
Reading

Sudionici Međunarodne konferencije za pomoć Afganistanu obećali su više od milijarde dolara, objavio je u ponedjeljak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je otvorio skup pozivajući čelnike da pomognu toj zemlji i ženama u njoj, ali i da održe dijalog s talibanima.

"Ova je konferencija potpuno ispunila moja očekivanja u pogledu solidarnosti s narodom Afganinstana", rekao je glavni tajnik UN-a koji je za konferenciju doputovao u Ženevu.

Guterres, međutim, nije mogao reći koliko će od tog novca biti usmjereno u UN-ov proračun za hitna stanja idućih mjeseci, a koliko će biti raspoređeno u druge faze ili u drugom obliku.

U kratkom govoru na početku ministarskog sastanka na kojem se trebalo skupiti više od 600 milijuna dolara pomoći, Guterres je pozvao da se pomogne ugroženim stanovnicima, posebno ženama, ali i na dijalog s talibanima.

"Afganistancima treba pojas za spašavanje da se suoče s onim što bi mogli biti njihovi najcrnji dani", rekao je Antonio Guterres.

Guterres je podsjetio da je su afganistansko gospodarstvo u kolapsu dodatno pogodili teška suša i pandemija covida-19.

Humanitarna organizacija treba 606 milijuna dolara do kraja godine za potrebe 11 milijuna Afganistanaca, od ukupno 38 milijuna stanovnika.

UN treba povući 20 milijuna dolara iz fonda hitne pomoći da odmah podrže humanitarnu akciju. UN je pozvao na otvoren pristup zemlji kod upućivanja pomoći i osoblja, ali i siguran pristup najpogođenijim zonama. Guterres je inzistirao na "potrebi zaštite prava žena i djevojčica u Afganistanu, uključujući pristup obrazovanju".

"Jedna od svijetlih točka danas u Afganistanu je nova generacija obrazovanih čelnica i poduzetnica čiji broj je bitno porastao u posljednja dva desetljeća", inzistirao je dok su tallibani 15. kolovoza počeli uvoditi ograničenja aktivnosti žena.

"Afganistanske žene i djevojke žele biti sigurne da napredak neće biti izbrisan, vrata zatvorena i nada ugasla", rekao je Guterres.

Dijalog s talibanima

Glavni tajnik UN-a je ocijenio u ponedjeljak da je "jako važno" da Ujedinjeni narodi razgovaraju s talibanima kako bi olakšali raspodjelu humanitarne pomoći u zemlji, koja bi bila "poluga" za ljudska prava. "Bez razgovora s vlastima zemlje nemoguće je pružiti humanitarnu pomoć", izjavio je.

"Potrebno je da humanitarna pomoć bude poluga za stvarni angažman talibana u svim aspektima koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu, kao primjerice ljudska prava", rekao je.

"Ako želimo unaprijediti prava afganistanskog naroda, najbolji način je napredovati s humanitarnom pomoći, razgovarati s talibanima i iskoristiti humanitarnu pomoć za provedbu prava", dodao je. Upozorio je da humanitarna pomoć neće riješiti problem ako se uruši afganistansko gospodarstvo. Brojne zemlje odbijaju pružiti izravnu pomoć novom režimu u pokušaju da ga sruše.

"Pozivam međunarodnu zajednicu da pronađe načine pružanja injekcije likvidnosti afganistanskom gospodarstvu kako bi mu omogućili da prodiše i izbjegne krah koji bi imao razorne posljedice za afganistanski narod i mogao bi pokrenuti masovni egzodus s teškim posljedicama za stabilnost zemalja regije", rekao je.

"Mislim da ne treba kolektivno kažnjavati narod ako se vlasti zemlje postupaju loše", zaključio je.

Pismene obveze talibana

Zamjenik glavnog tajnika UN-a za humanitarne poslove, Martin Griffiths, koji je bio u Kabulu prošlog tjedna, izjavio je da su talibani potpisali obvezu zaštite humanitarnih djelatnika.

Griffiths je pročitao dijelove pisma u kojem su se obvezali da se ukloniti sve prepreke koje ometaju pomoć i sve projekte pod nadzorom UN-a i drugih međunarodnih organizacija i zaštititi život, imovinu i čast humanitarnih djelatnika" i da neće ulaziti u baze UN-a i drugih nevladinih organizacija.

"Talibani su ponovili svoju predanost pravima žena, manjina i slobode izražavanja uz poštivanje kulture i religije", rekao je Griffiths.

Filippo Grandi, čelnik UNHCR-a koji se obratio putem videokonferencije iz Kabula, zatražio je zemlje donatore da bezuvjetno isplate sredstva kako bi mogla biti korištena prema potrebama utvrđenim na licu mjesta.