BORCI O ISTRAZI ZLOČINA

'Gubitnici Drugog svjetskog rata ocrnjuju NOB'

09.02.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) RH u današnjem je priopćenju ustvrdio kako se u Hrvatskoj 'manipulira žrtvama Drugog svjetskog rata u dnevno-političke i izborne svrhe', te da 'ozbiljni povjesničari trebaju proučiti sve, a ne samo zločine jedne strane'

Predsjedništvo SABA RH današnjim je priopćenjem reagirao na jučer započela ekshumacija ostataka žrtava iz grobnice u zagrebačkom naselju Kustošiji, na kraju II. Svjetskog rata, te nedavnu izjavu ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da policija i državno odvjetništvo istražuju komunističke zločine.


Ministar Karamarko je krajem siječnja u Hrvatskom saboru izjavio kako policija i državno odvjetništvo istražuju komunističke zločine, pri čemu je istaknuo kako je nedopustivo da u Hrvatskoj ima 900 jama s mnogobrojnim žrtvama, za što do sada nitko nije odgovarao.

Savez antifašističkih boraca RH u priopćenju navodi da se 'za leševe u Kustošiji' unaprijed u medijima tvrdi kako je riječ o ubijenima koncem II. Svjetskog rata, i to od komunista.

'Nevjerojatno je koliko se gubitci iz Drugog svjetskog rata Hrvatske trude da što više oblate i krimininaliziraju Narodnooslobodilačku vojsku i maršala Tita, njenog vrhovnog komandanta. Dok se drugi narodi i države hvale svojom antifašističkom borbom', 'hrvatski ratni gubitnici iz II. Svjetskog rata tu borbu na sve načine kriminaliziraju', kažu u Savezu.

'Uvjeravaju nas da je u Kustošiji ubijeno više nedužnih vojnika nacističke Njemačke ili NDH, ali zato uporno prešućuju da su upravo ustaše pri povlačenju početkom svibnja ubile više građana Kustošije, od kojih su svi bili Hrvati. Spomenik tim žrtvama, podignut nakon II. Svjetskog rata, temeljito su unakazili tzv. hrvatski domoljubi. Neka u MUP-u pročitaju imena ubijenih s tog spomenika pa će im biti jasno čije su to leševe iskapali i tko je koga ubio', navode se u priopćenju Predsjedništva SABA RH.