kreće i istraga haškog suda

Guardian: Plenković je prvi europski vođa koji je podržao ratnog zločinca

03.12.2017 u 10:11

Bionic
Reading

Andrej Plenković izjavio je da je presuda šestorki 'duboka moralna nepravda', piše britanski The Guardian, koji navodi kako je hrvatski premijer pvi europski čelnik koji je podržao ratnog zločinca

'Slobodan Praljak, redatelj koji je postao ključni vođa bosanskohercegovačkih Hrvata u ranim devedesetima, osuđen je za zločine koji uključuju bombardiranje Mostara i zlostavljanje zarobljenika', piše britanski The Guardian.

No, takvu presudu hrvatski premijer Andrej Plenković, proglasio je 'dubokom moralnom nepravdom', stoji u članku, u kojem se Plenkovića navodi kao prvog europskog čelnika koji je podržao ratnog zločinca.

'Ovo samoubojstvo samo će utvrditi stav koji već postoji o Haškom sudu. U Srbiji i Hrvatskoj vlasti, ali i mediji više brinu za optužene nego za žrtave', kaže Mina Vidaković iz novinske agencije Sense.

U tekstu The Guardiana analiziraju se i potenicijalni sigurnosni propusti u haškoj sudnici.  Istraživači u Haškom sudu trude se zakrpati sve sigurnosne propuste, u strahu da će se i ostali zatvorenici odlučiti na 'Praljkov potez', pišu o dramatičnom samoubojstvu.

  • +2
Dočekivanje presude BiH šestorki u Mostaru Izvor: Reuters / Autor: Dado Ruvić

Uz nizozemske vlasti, podsjeća se u članku, istragu je otvorio i Haški sud, a predvodi je sudac Hassan Jallow iz Gambije. Prvi korak istrage bit će doznati zašto u sudnici nije bilo više stražara, piše Guardian, upozoravajući da je uobičajeno da u sudnici na svakog optuženika idu dva stražara.

''Inače su dva čuvara iz optuženog, ali ovaj put nije bilo tako', rekao je jedan hrvatski dužnosnik čije ime Guardian ne navodi jer nije ovlašten za razgovor s medijima.