objavljeni dokumenti

Grupa Borg angažirana već 10. travnja 2017; Agrokor: To je krivo interpretirano

09.10.2018 u 17:22

Bionic
Reading

N1 je u posjedu ugovora između izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i direktora operativnih kompanija, kojim je definirana raspodjela troškova angažiranih savjetnika, prije svega Alix Partnera i njegovih hrvatskih podizvođača, i iz kojeg su vidljivi podaci o datumu angažmana i iznosu honorara

Jedan od elemenata ovog ugovora je rečenica koja kaže da se ugovor počinje primjenjivati od 10. travnja 2017., dakle od dana imenovanja Ante Ramljaka, iako su i Ramljak i prvi čovjek Alix Partnersa u Hrvatskoj, Alastair Beveradge, do sada uporno tvrdili da je ugovor sklopljen i angažman počeo tek 25. travnja, javlja N1.

Ova rečenica budi dodatnu sumnju da je formalni izbor najboljeg ponuđača bio samo predstava, jer su još mailovi koje je izmjenjivala grupa Borg pokazala da su ponude ocjenjivali isti oni koji su kasnije angažirani kao Alixovi podizvođači: Ante Ramljak iz Texo Managementa , Marko Delić iz Altera Savjetovanja i Tonći Korunić iz Intercapitala.

Dokument sadrži i popis izdanih faktura, koji daje dodatnu težinu ovim sumnjama. Jer samo dva dana nakon što su odabrani za savjetnike Alix Partners izdaje prvu fakturu na 750.000€, a dva dana nakon toga još jednu na 254.800€. Nakon toga fakture do kraja godine dolaze u prosjeku jednom tjedno, u iznosima od 250.000€ do 350.000€. Do kraja godine Alix Partner fakturirali su ukupno više od 98 milijuna kuna + PDV.

Iz Agrokora su pak naglasili kako je 'Agrokor ugovor s glavnim savjetnikom za restrukturiranje, tvrtkom AlixPartners, potpisao dana 24. travnja 2017. godine, što je i objavljeno sljedeći dan, 25. travnja 2017. godine, kada je tim glavnog savjetnika započeo s radom'.

  • +43
Sva lica Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

'Ugovor između Agrokora d.d. i operativnih kompanija koji ste krivo interpretirali i objavili ne dočekavši ovaj odgovor Agrokora sklopljen je s operativnim kompanijama na dan 18. kolovoza 2017. na određeno vrijeme, koje se odnosi na cijelo vrijeme trajanja postupka izvanredne uprave koji je počeo 10. travnja 2017. godine. On ničim ne implicira da je glavni savjetnik za restrukturiranje bio angažiran na dan 10. travnja 2017. godine te je vaša interpretacija jednog ugovornog članka koji samo jasno određuje trajanje postupka izvanredne uprave potpuno neutemeljena', stoji u reakciji ove kompanije.