VIP MIGRANT

Gruevski dobio azil u Mađarskoj: Orban se smilovao bivšem makedonskom premijeru

20.11.2018 u 14:50

Bionic
Reading

Mađarski mediji javljaju kako je ova zemlja odobrila azil Nikoli Gruevskom, bivšem makedonskom premijeru koji je prošlog tjedna pobjegao u Mađarsku nakon što se odbio javiti na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne u Makedoniji

Provladin list Magyar Idők, pozivajući se na mađarske vlasti, donosi detaljno obrazloženje odluke, prema kojemu je Gruevski mađarskom imigracijskom uredu predočio niz činjenica koje, navodno, idu u prilog ranije poznatim tvrdnjama kako se protiv bivšeg makedonskog premijera vrši političko-pravosudni progon.

Gruevski se u petak 9. studenog u Makedoniji trebao javiti na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog sudjelovanja u korupciji pri nabavi 600 tisuća eura vrijednog blindiranog automobila za potrebe vlade. Bila mu je oduzeta putovnica, a policija ga je u ponedjeljak trebala privesti po službenoj dužnosti.

Nikola Gruevski Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

No tijekom vikenda Gruevski je na nepoznat način napustio Makedoniju i u mađarskom veleposlanstvu u Albaniji zatražio azil. Potom je diplomatskim vozilom, s osobnom iskaznicom i putnim listom koji mu je izdalo mađarsko veleposlanstvo, prešao iz Albanije u Crnu Goru, odatle u Srbiju, a iz Srbije u Mađarsku.

Mađarska oporba je prosvjedovala zbog ovakvog sudjelovanja države u transportu osuđenika za krivična djela, postavivši plakat na prozor parlamenta s natpisom 'Orbanov VIP migrant', čime aludiraju na stroge antimigracijske zakone koji se očito ne primjenjuju na sve.

Gruevskog u Makedoniji čekaju još četiri optužnice, od kojih je najozbiljnija ona u predmetu Titanik, za zločinačko udruživanje, povredu biračkog prava i zloupotrebu sredstava u kampanji.

Viktor Orban i Gruevski nekoliko su puta iskazali svoju političku bliskost. Obojica su protivnici američkog milijardera mađarskog podrijetla Georgea Soroša, zbog njegove podrške imigraciji.