ZA VJERONAUK U ŠKOLI

Grmoja: Revizijom Vatikanskih ugovora Crkva bi pokazala vjerodostojnost

05.01.2016 u 10:51

Bionic
Reading

Kad bi došlo do revizije ugovora Hrvatske s Vatikanom, Crkva bi time dobila na vjerodostojnosti, a građani bi trebali imati mogućnost sami birati žele li novac dati nekoj udruzi ili vjerskoj zajednici, kazao je, između ostalog, glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja gostujući u emisiji Pressing N1 televizije

'Ja sam uvjeren kao vjernik da bi se time samo pokazala vjerodostojnost Crkve kad bi došlo do te revizije', kazao je Grmoja upitan kako Most gleda na Vatikanske ugovore i treba li tu nešto mijenjati. Pritom je i podsjetio da država tu sama ne može ništa mijenjati pa istaknuo: 'Time bi Crkva pokazala da veliki dio tog novca troši na pomoć društvu i da nije ovisna o tom novcu. Crkva bi još više dobila time na vjerodostojnosti'.

Na opasku voditelja emisije Pressing N1 televizije kako ljudi kritiziraju državu da previše subvencionira vladine udruge uz popratno pitanje kako Most gleda na finaciranje nevladinih udruga, Grmoja je odvratio da 'treba valorizirati što tko radi. Civilno društvo je dragocjeno i upozorava na nepravilnosti. To je bogatstvo društva, ali treba vidjeti tko što radi'.

'Mislim da se puno novca daje nekim udrugama koje nisu važne za društvo. Mislim da je njemački model dobar gdje izdvajate novac pa ga dajete kome hoćete. Građanin bira hoće li dati novac udruzi ili vjerskoj zajednici', zaključio je, između ostalog, Grmoja.

Što se tiče vjeronauka, ponovio je da je 'riječ o izbornom predmetu i da treba tako ostati i paziti da to bude prvi ili zadnji sat pa da djeca koja ne idu na vjeronauk ne lutaju po hodnicima'.

Upitan koliko Crkva ima utjecaja na Most uz podsjetnik na biskupsku kritiku Bože Petrova te često spominjanje da Crkva kao dio lobija stoji iza Mosta, Grmoja je kazao: 'Smatrao sam da je to nepotrebno komentirati jer je to neprimjeren istup. Ako je biskup tako htio utjecati na Petrova, mogao je utjecati da baš zato ode s koalicijom Hrvatska raste. Smatram da Crkva ima pravo oglasiti se o pitanjima u društvu, ali kritizirati osobu radi odabira ili političke odluke je nepotrebno i ja to osuđujem'.