'netko mora odgovarati'

Grmoja o HEP-u: Novac poreznih obveznika otišao u ruke privatnih opskrbljivača plinom

05.07.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je u srijedu da zbog afere u HEP-u, koji je višak plina prodavao po daleko nižim cijenama od kupovnih, netko mora odgovarati jer je time novac poreznih obveznika otišao u ruke privatnih opskrbljivača plina

“Novac je izgubljen i netko za to treba odgovarati”, rekao je Grmoja na konferenciji za medije ispred Državnog odvjetništva.

Osvrćući se na slučaj prodaje viškova plina u HEP-u, koji je prema odluci Vlade kupovao plin po 47 eura po MWh satu, a onda budući da ga nije imao gdje skladištiti prodavao za cijene niže od 10 eura po MWh satu, Grmoja je poručio da ne smatra da se radi o nesposobnosti.

“Ja osobno mislim da je ovo kriminal, jer je nemoguće da niste svjesni toga da ćete imati viškove plina (...). Bilo je i drugih načina rješavanja viška plina”, istaknuo je Grmoja i ocijenio da se radi o uhodanoj kriminalnoj hobotnici.

Oštro je napao i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, istaknuvši da više ne vjeruje kako sam premijer nije upleten u izvlačenje novca iz javnih poduzeća.

“Do sada sam govorio da Plenković nije korumpiran, već da mislim da više zbog vlastite pozicije tolerira korupciju unutar svoje stranke. No, sad to povlačim, nisam više siguran”, istaknuo je Grmoja.

Poručio je da novac HEP-a zapravo novac poreznih obveznika, podsjetivši na činjenicu da je Vlada dala dvije milijarde eura HEP-u za dokapitalizaciju i jamstva. Dodao je da je ovime taj novac završio u džepovima privatnih opskrbljivača plinom, koji su kupovali HEP-ove viškove.

“Informacije koje imam govore o tome da je Prvo plinarsko društvo (PPD) kupovalo negdje oko 60 posto toga plina. Ja ne znam jesu li te informacije točne, njih treba provjeriti, ali mi ne možemo to znati dok oni koji imaju te podatke ne daju to na uvid”, istaknuo je Grmoja.

Grmoja je zbog toga pozvao glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek da postupi prema informacijama koje su izašle u javnost, napomenuvši da sam neće dizati kaznene prijave jer to nije njegov posao.

Istaknuo je i da je Most nadležnim instiutucijama poslao pitanja na koja očekuje odgovore, a najavio je i kako će se na temu HEP-a u petak sazvati sastanak oporbe u Hrvatskom saboru, koja, po njegovoj ocjeni, šuti o cijelom slučaju.

Jučer je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio promjenu Vladine uredbe kojom će onemogućiti prodaja viškova plina državnih tvrtki.

"Kad postoje viškovi plina i kad su skladišta puna, treba vidjeti kakvi su kapaciteti i kod drugih državnih tvrtki. Vlada će u četvrtak to pitanje riješiti na način da se neće prodavati viškovi plina", izjavio je Butković u utorak nakon sastanka vladajuće koalicije.