'OTVORENO' O STRUČNOJ VLADI

Grmoja: Most ima nekoliko kandidata za nestranačkog premijera

11.12.2015 u 07:12

Bionic
Reading

Velike se rasprave vode o mogućoj Vladi koja ne bi bila politička već sastavljena od stručnjaka. Je li samo takva Vlada sposobna provesti reforme? Je li Vlada stručnjaka opasnija od političke Vlade i zašto? Kakva su iskustva Italije? O tim pitanjima u HRT-ovoj emisiji Otvoreno razgovarali su Nikola Grmoja (glasnogovornik Most-a nezavisnih lista), Damir Jelić (HDZ), Radimir Čačić (Narodna stranka – Reformisti) i Silvije Tomašević (dopisnik HRT-a iz Rima).

„Definitivno ovaj naš prijedlog nije povratak u socijalizam“, osvrnuo se na prozivanja HNS-a Nikola Grmoja i rekao kako je svjestan da takva, tripartitna vlada ne bi možda potrajala cijeli mandat, ali barem može započeti neke reforme. „Nas su birači stavili u ovu pat-poziciju“, dodao je Grmoja i opisao čovjeka koji bi mogao biti premijer: stručna osoba oko koje bi se postigao konsenzus i koja bi imala snagu provesti promjene, a za to bi trebala postojati i politička podrška gdje ne bi bilo opstrukcija i prebacivanja krivnje. Grmoja je naglasio kako imaju svoja imena za mogućeg premijera, ali da će pričekati razgovore s objema stranama kako bi došlo do konsenzusa.

Damir Jelić komentirao je navodne kupovine zastupnika Mosta od strane Domoljubne koalicije i odlučno ih odbacio kao neistinite. „Ako su reforme ono što je bitno... onda je bit tko može provesti reforme“, rekao je Jelić koji smatra da ništa nije iznad Hrvatske i njenih interesa. Mostovu želju za konsenzualnom vladom nazvao je idealističnom idejom, ali i promašenom nakon izjava SDP-ovih ministara o tome da se zna tko je premijer.

„Dogodilo se nešto što je nešto jako dobro. Iako smo u kampanji čuli dosta 'ili mi ili oni' u izborima, vidjeli smo da nije tako“, izjavio je Radimir Čačić komentirajući uspjeh Mosta kao trećeg puta koji se profilirao na izborima. „Ne postoji stručnjak za premijera. Mi trebamo premijera koji razumije cjelinu – što je pitanje tko je do sada to uspjevao i od ljudi koje imaju u ponudi to može te sposobnost vođenja tima“, opisuje Čačić karakteristike idealnog premijera dodajući tim karakteristikama i političku podršku. „Bilo bi mi žao da od cijele priče koja je dobro započeta završimo na način da se Most potpuno raspadne, što je u najvećoj mjeri priroda stvari“, izjavio je.

Silvije Tomašević javio se iz Rima i osvrnuo se na Montijevu tehničku vladu, koja se navodi kao primjer u javnosti kao moguće rješenje za Hrvatsku. „Monti je sastavio vladu od stručnjaka, profesora – niti jedan od njih nije bio u strankama, a političari u parlamentu su se obvezali podržati reforme. Prošla je, doduše, samo ona mirovinska koja se sad popravlja, ali druge nisu“, rekao je Tomašević i dodao da je Monti na neki način izvukao Italiju iz ponora, osobito pred kreditorima, ali je bilo i negativnih posljedica poput porasta nezaposlenosti. „Nakon godinu dana u Italiji su bili sazvani izvanredni izbori, a na tim izborima se dogodilo slično onomu što se dogodilo i u Hrvatskoj, pobijedio je lijevi centar i počele su reforme u mandatu Enrica Lette“, podsjetio je Tomašević.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje