korupcija u veleposlanstvima

Grmoja: Božinović prikriva kriminal u MVEP-u

15.03.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja poručio je u srijedu kako će nastaviti s razotkrivanjem korupcije u slučaju diplomata Damira Sabljaka i zatražio daljnju istragu o sudjelovanju ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i policije u nezakonitim radnjama

Sabljak je 2018. podnio prijavu tvrdeći kako ima dokaze za korupciju i trošenje proračunskog novca u hrvatskim veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri. Nakon toga je udaljen iz diplomatske službe, a pravomoćnim rješenjem Visokog upravnog suda vraćen je u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) nakon četiri godine.

"MUP neistinito tvrdi da je Sabljak tek 7. prosinca prijavio kazneno djelo neizvršavanja pravomoćne sudske odluke, kada je bio spriječen da se vrati na posao, no postoji video koji dokazuje da je Sabljak 28. studenoga policajcu pri intervenciji prijavio kazneno djelo i uručio pravomoćnu presudu Upravnog suda u Zagrebu s kojom je poništeno rješenje ministra Grlića Radmana o njegovom drugom udaljenju iz službe. Policajac je presudu ponio sa sobom", rekao je Grmoja novinarima.

Tvrdi kako je riječ o prikrivanju kriminala u MVEP-u, a ministar Božinović asistirao je ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Pozvao je Božinovića da odgovori na pitanje na temelju kojeg dokumenta je načelnik Prve policijske postaje u Zagrebu Zoran Cvetnić u Potvrdi MUP-a ovjerio neistinit podatak da je 28. studenoga Sabljak i dalje bio udaljen iz službe i da je tada u tijeku bio upravni spor na Upravnom sudu u Zagrebu.

"Policija je sudjelovala u prikrivanju korupcije i onemogućavanju Sabljaku da se vrati na posao. Tek kada su se mediji zainteresirali za slučaj Sabljak je vraćen na posao, a odgovorni bi vrlo vjerojatno željeli da se o tome više ne priča", kaže Grmoja.

Kritizirao je i ulogu DORH-a u slučaju, navodeći kako se četiri godine nije ništa poduzimalo da bi se na kraju odbacila kaznena prijava.

"Nakon što smo kroz Antikorupcijsko vijeće radili pritisak, državna odvjetnica je rekla kako uoči novih informacija treba ispitati Sabljaka, no nakon ispitivanja već godinu dana se ništa ne događa u DORH-u i Uskoku", rekao je Grmoja.