sastanak u luxembourgu

Grlić Radman tražit će sveobuhvatnu raspravu o zapadnom Balkanu

12.10.2020 u 11:19

Bionic
Reading

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman najavio je u ponedjeljak u Luxembourgu da će tražiti da šefovi diplomacija zemalja članica EU-a održe sveobuhvatnu raspravu o zapadnom Balkanu na jednom od sljedećih sastanaka

"Ponovit ću potrebu za sveobuhvatnom raspravom o zapadnom Balkanu na jednom od naših sljedećih sastanaka", izjavio je Grlić Radman po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a koji su se u ponedjeljak okupili u Luxembourgu.

On je istaknuo da odnosi Srbije i Kosova nisu jedini izazov u toj regiji.

"Spomenuo bih Bosnu i Hercegovinu kojoj i nakon 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma treba pomoći kako bi riješila izazove na njezinu europskom putu", rekao je Grlić Radman.

Posebni izaslanik EU-a za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, koji će u sljedećih nekoliko dana posjetiti obje zemlje, upoznat će ministre s najnovijim razvojem događaja u tom dijalogu.

"Lajčak ima našu punu potporu za svoje napore. Nadam se da će Srbija i Kosovo postići sveobuhvatni sporazum jer status quo nije opcija", rekao je Grlić Radman.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a razgovarat će i o odnosima s Rusijom, o mogućnosti dodatnih sankcija protiv odgovornih za izborne prijevare i nasilje u Bjelorusiji te o sankcijama za odgovorne za trovanje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.