šef diplomacije

Grlić Radman o Macronovoj izjavi: Ukrajinu brane ukrajinski državljani

28.02.2024 u 13:42

Bionic
Reading

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu da "Ukrajinu brane ukrajinski državljani", reagirajući time na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji u ponedjeljak nije isključio raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u toj zemlji

"Ukrajinu brane ukrajinski državljani, naravno Ukrajina treba našu pomoć i mi smo iskazali solidarnost od prvih dana", rekao je Gordan Grlić Radman novinarima uoči sjednice saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Podsjetio je da je Europsko vijeće nedavno donijelo odluku o paketu pomoći vrijednom 50 milijardi eura za Ukrajinu.

Macron u ponedjeljak nakon završetka konferencije o pomoći Ukrajini u Parizu nije isključio raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u toj zemlji i rekao je da su sve opcije otvorene kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat.

Na to su saveznici odmah reagirali i isključili slanje vojnika, a francuski šef diplomacije naknadno je kazao da bi njegova zemlja mogla poslati vojnike samo s neborbenom ulogom u Ukrajinu.

Grlić Radman također je ponovio, osvrnuvši se na žestoke izjave iz Srbije vezano uz njegov komentar o srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću kao "trabantu ili satelitu Rusije", da svaka zemlja koja želi ostvariti europsku perspektivu mora uskladiti svoju politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

To znači među ostalim i da "svaka zemlja koja želi ući u EU treba osuditi rusku agresiju, nametnuti joj sankcije i pokazati solidarnost s Ukrajinom", naglasio je Grlić Radman.

On je u subotu na N1 rekao da Srbija vodi dvostruku politiku kojom se istovremeno pokušava približiti i EU i Rusiji, ali će se naposljetku morati odlučiti na čijoj je strani.

Za Vučića je rekao da on "može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali nećemo dozvoliti kao saveznici, a i partneri sa SAD-om bilo kakav utjecaj Rusa ili druge maligne utjecaje koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana".

Na novinarsku opasku da oporba kaže da je to sve namješteno u predizborno vrijeme, Grlić Radman kazao je da "ima pravo govoriti što hoće".

Komentirajući i najavljeni novi prosvjed oporbe u nekoliko gradova, ministar vanjskih poslova je rekao "da su to jedino u stanju organizirati, ali im ni to ne uspijeva".

"To je jedini način na koji oporba može privući pozornost, ali to je jalov pokušaj", kazao je, dodajući da oni samo dižu galamu i buku i nemaju nikakav program, a žele stvoriti privid da nešto rade.