OTVOREN ZA RAZGLEDAVANJE

Greenpeaceov brod u Rijeci - protiv plastike na Jadranu!

11.07.2017 u 21:39

Bionic
Reading

Na Greenpeaceovu brodu Rainbow Warrior III, koji je u sklopu europske turneje 'Više Mediterana, manje plastike', doplovio u Rijeku, u utorak je na konferenciji za novinare upozoreno na onečišćenje i posljedice onečišćenja Jadranskog mora i Mediterana plastikom, a građani su pozvani da potpišu peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu. Brod će se moći razgledati i u srijedu, od 10 do 13 sati, te od 16 do 18 sati na Gatu Karoline Riječke

Predstavnici Greenpeacea pozvali su građane da danas i sutra u riječkoj luci posjete njihov brod, razgledaju ga i potpišu peticiju protiv plastike za jednokratni upotrebu, koju je, kako je rečeno, dosad potpisalo oko 100.000 ljudi, od toga njih oko 3000 u Hrvatskoj.

 Po riječima voditelja Greenpeacea u Hrvatskoj Zorana Tomića, procjenjuje se da na godinu u moru završi ukupno oko osam milijuna tona plastike, a samo u Sredozemnom moru pluta oko 1455 tona plastike.  Oko 80 posto plastike u more dospijeva s kopna, a trebaju joj stotine godina za razgradnju, pa, rekao je, rješavanje problema treba tražiti na kopnu. Tomić  je naveo da se sada u EU vodi dijalog između vlada, Europske komisije i parlamenta upravo o izmjenama direktiva u vezi s plastikom, a Greenpeace želi utjecati kako bi se donijele progresivne mjere, smanjila količina plastike, a plastika za jednokratnu upotrebu prestala koristiti.

  • +21
Brod Greenpeacea 'Rainbow Warrior III' u Hrvatskoj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Greenpeace

'Plastika za jednokratnu upotrebu guši naša mora i ugrožava morske životinje. Neke plastične proizvode, poput žličice za miješanje kave, koristimo doslovno nekoliko sekundi, a u okolišu se zadržavaju stotinama godinama. Stanje je krajnje alarmantno i tome moramo stati na kraj! Pozivamo građane da potpišu našu peticiju te da kažu ne plastici za jednokratnu upotrebu!,' rekla je Mihaela Bogeljić, voditeljica kampanje.

 Plastika ugrožava životinje, posebice glavate želve, koje najlonske vrećice prepoznaju kao meduze te ih pojedu i uginu  kao i sredozemne medvjedice i druge životinje. Poručio je da plastika utječe na svu prirodu i pozvao građane da pridonesu smanjenju plastike nekorištenjem plastičnih vrećica. 

 Tomić je rekao da, dok EU donosi nove propise o otpadu i plastici, Greenpeace poziva ministra Tomislava Ćorića da se zauzme za što strože mjere smanjenja plastičnog onečišćenja, da fokus treba biti na smanjenju plastike u nastanku i na višekratnoj upotrebi, a tek onda na recikliranju, što je do sada bio slučaj. Traže da se uvede proširena odgovornost proizvođača, odnosno obveza sudjelovanja u trošku smanjenja i zbrinjavanja plastičnog otpada.

 Po podacima Greenpeacea, u svjetskim razmjerima 60 do 80 posto morskog otpada čini plastika, a prosječna gustoća plastičnog otpada u sredozemnom bazenu je komad plastike na svaka četiri četvorna metra.

 Greenpeaceov brod je u Rijeku uplovio jučer, na obljetnicu miniranja i potapanja prvog 'Rainbow Warriora' 1985.. Iz Greenpeacea su naveli da su taj brod u Novom Zelandu potopile francuske tajne službe, kada je prosvjedovao protiv francuskih nuklearnih pokusa. Brodom je tada zapovijedao sadašnji kapetan broda Rainbow Warrior III  i dugogodišnji aktivist Peter Willcox, koji  se tih dana prisjetio na današnjoj konferenciji za novinare.

ALARMANTNO

Sredozemno more: Komad plastike na svaka 4 m2

Greenpeace je objavio izvještaj 'Sredozemlje zatrpano plastikom' koji pokazuje da je u svjetskim razmjerima 60-80 posto morskog otpada plastika te da prosječna gustoća plastičnog otpada u Sredozemnom bazenu iznosi 1 komad na svaka 4 m2, što je usporedivo s nakupljanjem plastičnog otpada u pet suptropskih oceanskih vrtloga.

Rainbow Warrior III je prije Hrvatske posjetio Španjolsku i Italiju, gdje je Greenpeace sa znanstvenicima provodio istraživanje mora, a nakon Jadrana otplovit će u Grčku i Bugarsku.

Greenpeace je neovisna globalna organizacija kojoj je misija zaštita i očuvanje okoliša te promicanje mira, a za svoje djelovanje ne prihvaća donacije vlada, Europske unije, kompanija ni političkih stranaka.